Psiha

Psiha

Osim E. coli, vaše kuhinjske krpe sadrže i druge opasne bakterije

Shutterstock

Znanstvenici su dokazali da E. Coli i ostale bakterije žive na vašim ručnicima, pa biste mogli razmisliti kako ih i kada koristite.

Nova studija sugerira da su ručnici leglo bakterija koje potencijalno mogu uzrokovati otrovanja i ostale bolesti. 

Istraživači sa sveučilišta Mauricius su sačuvali 100 krpa bez da su ih oprali. Shvatili su da je otprilike njih pola pozitivno na bakterije.

Što omogućava bakterijama da se razvijaju?

Od 49 primjeraka koji su bili pozitivni na bakterije 36.7 posto na koliformne bakterije, a 36.7 posto na enterokok a 14.3 posto na stafilokok. Znanstvenici su otkrili kako su kuhinjske krpe odraz obitelji – znanstvenici su zaključili da broj i tip bakterija na krpama ovisi i o tome koliko je članova obitelji, ima li u njoj djece, što se u kućanstvu jede i kakve kuhinjske krpe koriste.  

Na primjer, stafilokok je bakterija koja se može pronaći u nosu, grlu i na koži, a prevladavala je na krpama obitelji koje imaju više djece i slabiji socioekonomski status. 

E. coli se češće nalazi na ručnicima osoba koje jedu meso, a prema studiji se često može naći na ljudskom licu što otkriva nešto o lošoj higijeni i lošem pranju ruku nakon nužde. 

Sigurno niste znali da ove stvari nikada ne smijete stavljati u perilicu posuđa

Najviše je bakterija pronađeno na krpama koje su se koristile u razne svrhe – brisanje lica i kuhinjskih površina. Također, više je bakterija pronađeno na krpama koje su vlažne. 

Što to znači za zdravlje obitelji?

Većina bakterija je bezopasna za obitelj i za zdravlje, ali bakterije poput E. Coli i stafilokok predstavljaju određenu opasnost pa mogu izazvati mučninu, proljev ili bol u trbuhu. Simptomi mogu potrajati od jednog do nekoliko dana. 

Nećete vjerovati koliko često morate mijenjati kuhinjsku spužvu!

“Problemi nastaju kada ove bakterije dopru do mjesta gdje ne bi trebale biti.”, navodi dr. Bruce Ruben, specijalist za infektivne bolesti te dodaje “Ako se krpe ne koriste za stvari za koje bi se trebale, mogu se zadržavati u kuhinji i tako uzrokovati bolesti uzrokovane hranom”.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo