Psiha

Psiha

Osmijeh

Osmijeh ništa ne košta, a djeluje čudesno.
Obogaćuje onoga kome je namjenjen,
A ne osiromašuje onoga koji ga poklanja
Nitko nije tako bogat, ni tako siromašan,
Da si ga ne bi mogao priuštiti.
S njime svatko samo dobija.
Osmijeh unosi sreću u dom,
Pozdrav prijatelju
Pomoć pri sklapanju poslova.
Osmijeh je kao odmor za umornoga,
Putokaz izgubljenomu
Sunčana zraka za žalosnoga
I najbolji prirodni lijek protiv ljutnje.
Ne može ga se kupiti, posuditi ili ukrasti,
Jer ima pravu vrijednost samo kad ga se poklanja.

“Smiješite se i svijet će se smiješiti s vama; plačite i plakat ćete sami.”

obitelj sretna1Svatko voli biti u društvu osobe koja se lako i često smiješi. Prolaze li ulicom dvojica potpunih neznanaca i ako se jedan od njih nasmiješi, i drugi će se zauzvrat najvjerojatnije nasmiješiti. Iskušajte taj eksperiment!

Gotovo svatko voli osobu koja iz njega može izmamiti osmijeh. Osmijeh, koliko god bio kratkotrajan, može nas uzdignuti od prozaične zadaće koja je pred nama. Osmijeh ulazi u nas i na površinu dovodi razloge zbog kojih trebamo uživati u životu. To je dar koji možemo dati svakome s kim se susretnemo – dar koji možemo dati sebi, dar koji nas stoji samo truda potrebnog da bismo ga dali.

Živjeti s osmijehom gotovo je isto što i dodavati kvasac u zdjelu s brašnom, ulijevati mlaku vodu i čekati da se tijesto digne. Uložena sredstva se višestruko umnožavaju.

Osmijeh može poteći od neke misli, zamisli ili sjećanja na neke sretne trenutke. Djelovanju tog osmijeha možemo dopustiti da prožme čitavo naše biće, da nas ugrije i podsjeti na to da trebamo biti sretni i opušteni. Tuđi osmjeh može nas opustiti i osloboditi stava o ozbiljnosti i težini života te nas povezati s tom drugom osobom. U vrlo kratkome vremenu možda ćemo steći prijatelja. Ili odlučimo li se ne obazirati na osmijeh, možda ćemo propustiti divno prijateljstvo.

Većinu nas najčešće privlače oni ljudi koji na život gledaju pozitivno.

Optimist ima razloga smiješiti se, a njegov osmjeh otkriva njegovu vjeru u život. Pesimist, s druge strane drži da nema razloga smiješiti se i živi bez osmijeha, bez vjere, nerijetko sam. On je nesvjesno odlučio ne obazirati se na brojne darove koje mu je život pružio.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo