Ove godine održava se 61. Zagrebački festival - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ove godine održava se 61. Zagrebački festival

U proteklih pola stoljeća Zagrebački festival nezaobilazni je događaj u hrvatskoj zabavnoj glazbi. Pomogao je afirmaciji zabavne i plesne glazbe kao kulturnog fenomena i suoblikovao regionalni i nacionalni glazbeni izraz. Ove godine održava se 61. Zagrebački festival na kojem će nastupiti zvučna imena hrvatske glazbene scene.

U četvrtak, točnije 16. siječnja u Velikoj dvorani Hypo centra s izravnim prijenosom na HTV2 u 20h, 18 izvođača predstavit će uživo svoje pjesme. Između ostalih, nastupiti će Massimo, Colonia, Boris Novković, Vanna i grupa Nola.

Zagrebački festival (nakon 1984. nosio je naziv Zagreb-fest, da bi od 2013. ponovo preuzeo svoje originalno ime), najstariji je festival zabavne glazbe u ovom dijelu Europe, a održava se neprekinuto od 1953. godine.

Osnovan je samo četiri godine nakon svog uzora, najznačajnijeg festivala te vrste, onog u San Remu, te je vrlo brzo postao uzor i pokretač svih ostalih festivala kao što su Opatija, Beogradsko Proljeće, Slovenska popevka, Šlager sezone u Sarajevu i Festival Split.

Za vrijeme svojih vrhunaca festival je predstavljao velik kulturni i društveni događaj, odvijao se u velikim prostorima pred tisućama posjetitelja, a znao je trajati cijeli tjedan s nizom koncerata raznih žanrova i stilova zabavne, plesne i lake muzike odnosno pop glazbe.

Iako festivali zabavne glazbe danas ne predstavljaju veliku medijsku i društvenu atrakciju kao što su to činili šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, Zagrebački festival i u 21. stoljeću ima svoju publiku i umjetnike koji žele nastaviti vrijedne zasade tradicionalne popularne glazbe, tako da svake jeseni i dalje predstavlja događaj kojeg ljubitelji glazbe ne propuštaju.

Tko će sve i kojim redoslijedom nastupiti na ovogodišnjem festivalu pogledajte ovdje www.zagrebacki-festival.hr .

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo