Psiha

Psiha

Ovo je najstarija kopnena životinja na svijetu – evo koliko godina ima

shutterstock

Kopnica je naziv kornjače iz porodice kornjača Testudines i podredu Cryptodira, a jedna pripadnica vrste danas najstarija kopnena životinja na svijetu.

On se zove Jonathan i vjeruje se da je rođen 1832. godine. 

Slaviti još jedan rođendan ponekad dođe kao neželjeni događaj, ali za Jonathana kornjaču, ovaj je rođendan monumentalan! 

Ova predivna životinja danas drži rekord u starosti, ove godine je napunila 190 godina, što ju čini najstarijom kornjačom na svijetu. Iako je Jonathan ionako bio najstarija kopnena životinja na svijetu, ovaj joj je rođendan donio još jedan Guinnessov svjetski rekord. 
Prema Guinness Svjetskom Rekordu, titula koja je ovim priznanjem pripala Johnatanu je najstarija kornjača na svijetu, kategorija koja uključuje sve kornjače i gmazovi. 

Prošli je rekord držala dugu Tu’i Malila, kornjača koja je živjela najmanje 188 godina, a preminula je 1965. Jonathan trenutno živi na St. Heleni, otoku u južnom oceanu, nakon što je došla sa Sejšela kada je imala 50 godina, 1882. 

“On je lokalna ikona, simbol dugovječnosti i opstanka uz sve promjene koje je svijet proživio”,  dodaje Joe Hollins, koji je i veterinar ove najdugovječnije kornjače. Otkrivena je stara fotografija iz 1885. godine koja pokazuje kako je Jonathan tad već bio potpuno odrasla kornjača, što bi moglo otkriti da je imala tad najmanje 50 godina, pa je moguće da je i starija 190 godina. 

Ovih 5 stvari veterinar redovito radi sa svojim ljubimcem, a vi vjerojatno ne i trebali biste

U svojim kasnim godinama, Jonathan je na žalost slijep i ne osjeti mirise, ali prema izvješću službenih osoba otoka St. Helene, i dalje se slobodno kreće i uživa u životu na svom teritoriju gdje živi s prijateljima kornjačama Davidom, Emmom i Fredom. Njegov veterinar vodi brigu o njegovom zdravlju pa mu povećava unos kalorija, vitamina… Kaže kako Jonathan najviše voli jesti kupus, krastavce, mrkve, jabuke i sezonsko voće. “On voli banane, ali ih često ne guta nego čuva u ustima, a salata, iako nema puno nutrijenta, mu je omiljena”, Kaže Hollins. 

Unatoč tome što su mu neka osjetila oslabljena, nove pretrage su nam otkriće da jako dobro čuje i da obožava društvo ljudi, a najviše voli da ga posjeti njegov veterinar.

Kako znati da vaš pas ima temperaturu? Na ovih 8 simptoma obavezno obratite pažnju

Što još možemo dodati osim reči: Sretan još jedan rođendan Johnatan!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo