Psiha

Psiha

Ozljede, pljačke, ovisnost… Koliko je doista opasna Pokemon GO igrica?

Sam Mircovich/Reuters/Pixsell

Pokemoni su opet u modi! Opet ili još uvijek? Veća i manja slatka čudovišta zaludila su svijet devedesetih godina prošlog stoljeća. Bili dijete ili samo dijete u duši znali ste sve o njima – skupljaju ih Pokemon treneri, za to im trebaju pokelopte, a ako se dobro brinu o njima Pokemoni će evoluirati.

Ako ste svoju pokemaniju uspjeli gurnuti pod tepih i vaše pokekarte i dekovi su pod dubokim slojem prašine, ovih dana ona bi se mogla ponovno rasplamsati izlaskom igrice za pametne telefone Pokemon GO. Igrica neodoljivo podsjeća na Gameboy iz djetinjstva, ali s modernim dodatkom virtualne stvarnosti. Baš kao što je Ash vadio svoj pokedex i pokelopte tako vi iz džepa povlačite mobitel i kamerom skenirate prostor oko sebe u potrazi za Pokemonima. Jednom kada ga nađete borba se seli u Pokemon arenu. Upravo ta sličnost sa stvarnim životom kod ljudi izaziva znatiželju i blagu ovisnost s pitanjem što će se dogoditi dalje.

Virtualna ili stvarna opasnost?

No, je li sve tako bezopasno kako se čini? Da, igrica se igra na otvorenom i vjerojatno će veći broj djece provoditi sate lijepog vremena vani umjesto pred televizorom ili računalom. Pitanje je samo kako? Kao da i ovako previše slijepo ne gledamo u  svoje telefone pametnije od nas samih i puštamo život da prolazi kraj nas, sada se još dovodimo u opasnost. Strani portali prepuni su upozorenja i ne tako zgodnih situacija u kojima su se igrači našli.

Za početak, ozljede. Dok ih “moraš skupit sve” da bi bio “najveći kao nitko do sad” rupe na cesti, promet i ostale zapreke koji bi inače vidjeli ne nestaju. Isto kako ne biste prelazili cestu ili vozili dok pišete poruku nemojte niti juriti za Pokemonom. Istina je da igrica mjeri koliko je netko prešao kilometara i potiče na fizičku aktivnost, ali prije nego odlučite dovesti sebe i druge u opasnost razmislite još jednom.

S druge strane tu je socijalni aspekt. Da, ovo je društvena igra, ali za sve postoji vrijeme i mjesto. Jeste li čitali o čovjeku koji je pronašao Pokemona dok su njegovu ženu pripremali za carski rez? Isto kao i na internetu pazite s kime komunicirate vi ili vaše dijete. Nemaju svi prijateljske namjere.

Dok lutate nepoznatim ulicama čuvajte se pljačkaša. Nemali broj pljački je prijavljen u malim mračnim američkim ulicama, kao i velik broj izgubljene djece kojima se baterija na mobitelu ispraznila uslijed šetnje.

Da, Pokemon GO, kao i sve drugo na ovome svijetu, ima dvije strane medalje. Niti jedna ovisnost nije dobra, bile to cigarete, alkohol ili nešto treće. Nije igrica ta koja je opasna, neodgovorno ljudsko ponašanje jest. Koristite zdrav razum makar zbog toga ne ulovili Pikachua ili dva.

A.K.

Photo: Sam Mircovich/Reuters/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo