Psiha

Psiha

Postoji 5 stvari koje vas mogu postarati i za 20 godina, a na njih ne obraćate pažnju

Shutterstock 1337162822

Starenje je neminovno i danas se treba smatrati privilegijom, ali prerano starenje to sigurno nije!

“Zašto netko izgleda tako mladoliko dok će osoba do njega izgledati puno starije za svoje godine? Ovo se pitanje postavlja već stotinama godina, a sada je postalo jasno što sve može utjecati na te promjene. Geni, odnosi, okolina i stil života…”, navodi Elizabeth Blackburn, dr. nutricionizma.

1. Buka 

“Dugotrajna buka često nije nešto na što pacijenti misle dok ne dožive simptome gubitka sluha. Kada kažem glasni zvuci ne govorim samo o rock koncertu, mislim i na brodove, košnju travnjaka, boravku u kinu ali i usisavanju. Glasni zvuci mogu oštetiti zvučne stanice u ušima koje nose zvukove do mozga. Ako ste često izloženi takvoj buci, nosite čepiće za uši koji će zvuk ublažiti”, navodi Blackburn

Ako imate više od 40 godina ove će namirnice pomoći da zadržite mladoliku i lijepu kožu

2. Stres

Kronični stres može ubrzati starenje stanica i to se vidi na koži. “Telomeri su nastavci na DNA koji se stvaraju kako se on krati i djeluju kao zaštita od infekcija.”, Ako su narušeni, ubrzavaju proces starenja. Stres je jedan od faktora koji sigurno utječe na skraćivanje telomera. Tip stresa će odrediti i koliko je jak utjecaj na telomere, a na kraju će uzrokovati preuranjeno starenje.

3. UV zrake 

Previše sunca može ubrzati proces nastanka malih bora, upozoravaju liječnici, pa se treba skratiti vrijeme koje provodite na suncu. “To može uključivati vidljive i one ultracrvene zrake. Za starenjem uzorkovanim suncem postoji rješenje, a to je zaštitna krema s visokim faktorom i šešir”, navodi dr. Melanie Palm. 

4. Negativne misli 

“Znanstvenici su naučili kako nekoliko stvari može negativno utjecati na telomere, a jedna od njih je cinizam. Negativne misli može pratiti i ljutnja te misli da se drugim ljudima ne može vjerovati. Kada netko njeguje takve misli on neće pomisliti kako dugo čeka u redu u trgovini nego će za svoje stanje okriviti nekog ispred njega u redu tko se možda sporo kreće”, navodi dr. Epel. Ljudi koji njeguju negativne misli često imaju više problema s kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim problemima i često kod njih smrt nastupi prije nego nastupi starost. Oni imaju i kraće telomere. 

Bore oko očiju vide se prve – evo zašto i hoće li vam doista pomoći kremice za njegu tog područja

5. Pušenje će vas sigurno postarati za 20 godina

Pušenje ubrzava starenje, a to će se vidjeti na koži ali i ispod nje. Ne samo da će pušenje smanjiti elastičnost kože već može i suziti krvne žile i tako smanjiti pritok kisika u kožu, a posljedica su bore. Liječnica navodi kako često ne razmišljamo kako DNA u korijenu kose može utjecati na starenje, ali kemikalije koje se nalaze u cigareti može oštetiti DNA i tako uzrokovati tanjenje kose ali i nastanak sijede kose. Nikotin je isto tako odgovoran za žute zube ali i žućkastu boju kože. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo