Razlozi zbog kojih vam je baš stalno hladno! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Razlozi zbog kojih vam je baš stalno hladno!

shutterstock

Jedan je da ste – žena. Općenito žene su bolje u tome da zadržavaju toplinu od muškaraca, no kako bi to učinile, tijelo im preusmjerava najviše krvi u unutarnje organe, a ruke i noge su onda uvijek hladnije

Ženama su ruke 2,8 stupnja hladnije od ostatka tijela, pa zapravo često osjećaju tu kroničnu hladnoću. 

Još jedan razlog je da ste vjerojatno mršavi, odnosno imate indeks mase oko 18,5 i niže. Probajte jesti malo više proteina, masti i ugljikohidrata. 

Štitnjača ne radi kako treba

Dodajte stalni osjećaj hladnoće dugom popisu problema koje uzrokuje štitnjača. Ako ne proizvodi dovoljno hormona, metabolizam je usporen i sprječava tijelo da zadrži toplinu. Drugi simptomi lošeg rada štitnjače su rijetka kosa, suha koža i umor. 

Imate manjak željeza u krvi

Ovo je najčešći razlog za kroničnu hladnoću u tijelu. Bez željeza, crvene krvne stanice ne obavljaju svoj posao, pa se tresete. 

Loša cirkulacija

Ako su vam ruke i noge vječno ledene, a ostatak tijela ugodne topline, vjerojatno imate problem s cirkulacijom. Pušenje može uzrokovati ovakve probleme jer začepi vene

Ne spavate dovoljno

Istraživanja kažu da je osjećaj hladnoće odgovor tijela na stres koji prolazi zbog umora. Rezultati jednog provedenog u Engleskoj pokazalo je kako su u svih 20 mladih koji ne spavaju dovoljno, znanstvenici primijetili pad temperature. 

Od ostalih razloga moguće je da vam u tijelu nedostaje vitamina B12 ili da ste dehidrirali, ali i da nemate dovoljno mišićne mase. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo