Psiha

Psiha

Rizik blagdana: svađe na Božić

Normalno je da tijekom blagdana, kada provodimo više vremena sa svojim bližnjima nego inače, nastane strka. Ako ste mislili da se to događa samo u vašem kućanstvu – gadno se varate!

Vjerojatno se ste i sami okusili kako svađa može nastati ili zbog krivog tona ili zbog toga što je netko stavio nakit na krivo mjesto na boru ili zato što otac nije dobro provjerio lampice i sad ih ima (čak) 10 koje ne rade (od 150)!

Obzirom na način života koji vodimo i u kojem rijetko možemo uživati u višesatnom druženju sa svojim bližnjima u danu, blagdani su uvijek vrijeme kada to pokušavamo nadoknaditi – možda malo i previše i s previše bližnjih. Iako pokušavamo svi biti zajedno, zapravo se samo nadvikujemo – u tom trenu zapravo nastaje pravi problem.

Zašto se svađamo na Božić?

Ovaj blagdanski rizik nastaje jer smo u vrijeme prije blagdana pod velikim stresom. Što kupiti kome, koje kolače ispeći, koju hranu pripremiti – i kako svima udovoljiti?

U idealnim božićnim svijetovima filmova ne prikazuje se ovaj stresni aspekt blagdana i baš zato uvijek zamišljamo savršeni Božić. Zato i želimo da sve ide „kao podmazano“ i najmanja sitnica, koja može narušiti naš savršeni Božić, traži od nas da negativno reagiramo.

Vrijeme je da shvatimo da blagdani nisu božićna romantična komedija, već stvarnost u kojoj se svatko od nas bori sa svakodnevnim izazovima. Tijekom blagdana, želimo se odmoriti, ali i provesti te trenutke s bližnjima – a nekada smo mi ti bližnji koji ne dopuštaju drugom bližnjem da se kako treba odmori i opusti. Uživajmo u zajedničkim trenutcima, jer već za par dana se vraćamo u radnu stvarnost!

Još jedan od mogućih razloga svađe je postavljanje pitanja na koje ne želimo dati odgovore. Kada ćeš se ti oženiti? Kada ćeš se ti udati? Kada će djeca? Piješ li one tablete? Zašto nas ne zovete svaki dan?  Vjerujemo da znate da se radi o čisto dobroj ili zabavnoj namjeri, no vjerujemo i da želite odmah skočiti u svađu. No, radije se u tim trenutcima bacite u jedno od zen stanja – i pustite selo neka priča. Božićni je ručak, znamo da ste i vi koju takvu opasku imali!

Kako izbjeći svađe na Božić?

Nikako. Jedino što možete je nadati se da neće nastati velika svađa, a u manjim uživajte jer su one, kao što nam je to i film Sam u kući pokazao, obiteljska tradicija u cijelom svijetu.

Pročitajte i jesu li mogući blagdani bez stresa, te kako se muškarci, a kako žene svađaju.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo