Psiha

Psiha

Saznajte sve o trzajnoj ozljedi

Nakon rasprodanog prvog izdanja, knjiga “Trzajna ozljeda – riješena enigma” nedavno je izdana i u drugom izdanju nakladničke kuće Nova knjiga Rast. Kako je riječ o knjizi koja svoju primjenu nalazi u mnogim aspektima profesija, razgovarali smo s njenim autorom, dr. Josipom Stojanovićem, specijalistom radiologije i subspecijalist neuroradiologije.

Nova knjiga Rast nakladnička je kuća s višegodišnjim iskustvom u objavljivanju, distribuciji i promociji knjiga domaćih i stranih autora. U svom nakladničkom programu objavljuje djela iz područja beletristike, publicistike, monografije, (auto)biografije, priručnike, knjige za djecu i mladež itd… Ovom vam prilikom predstavljamo njeno drugo izdanje knjige “Trzajna ozljeda – riješena enigma” i samog autora.

Knjiga “Trzajna ozljeda – riješena enigma” namijenjena je dodiplomskoj i poslijediplomskoj medicinskoj nastavi, znanstvenicima temeljne medicine i liječnicima praktičarima, specijalizantima i specijalistima različitih grana kliničke i sudske medicine, medicinskim sudskim i prometnim vještacima, cenzorima, pravnicima, odvjetnicima i sucima, zdravstvenim fondovima i osiguravateljima, oboljelima i traumatiziranima, čitateljima medicinske literature, sudionicima u prometu, novinarima i ostalim čitateljima zainteresiranim za ovu temu.

U knjizi se mogu pronaći odgovori na mnoga pitanja o bolestima i ozljedama cervikalne kralježnice, posebice o kontroverznoj trzajnoj ozlijedi i njezinim posljedicama, dijagnostici, liječenju i medikopravnom tumačenju temeljenom na znanstvenim postignućima. U nastavku vam donosimo razgovor s njenim autorom, dr. Josipom Stojanovićem, a jednako tako imamo i dobre vijesti za sve zainteresirane čitatelje! Naime, uskoro ćemo vas darivati ovom iznimnom knjigom, stoga nas pažljivo pratite.

Kojoj je vrsti čitatelja namijenjena knjiga “Trzajna ozljeda – riješena enigma”?

Trzajna ozljeda – riješena enigma – pristupačna znanstvena medicinska knjiga čitatelju, jedinstvena u medicinsko-pravnoj publicistici (u nas i svijetu!) – obrađuje suvremene spoznaje funkcije i fiziologije kralježnice, ligamentarnomišićnih i neurovaskularnih mekotkivnih struktura, bolesti i ozljeda (svakovrsnih), liječenja i rehabilitacije, medicinske i pravne aspekte neimovinske štete za procjenu oštećenja zdravlja. Ova knjiga namijenjena je studentima medicine i prava, dakle, liječnicima i pravnicima koji dolaze u doticaj s bilo kojim zdravstvenim i/ili pravnim problemom (aspektom) bolesti i ozljede kralježnice, organski i psihički oboljelima (traumatiziranim) te širokoj čitalačkoj publici zainteresiranoj za svijet medicine i pravne znanosti – o vrstama bolesti i ozljeda kralježnice, posebice vratne – svim vrstama dijagnostike i liječenja.

dr. Josip Stojanović

Na koja česta pitanja se mogu pronaći odgovori u ovoj knjizi?

Važno je za napomenuti da se u knjizi citira 1300 referenci iz svjetske literature, dakle, relevantno (sve) iz područja anatomije, fiziologije, upalnih, degenerativnih, žilnih i tumorskih bolesti koštanih i mekotkivnih struktura kralježnice, ozljedama kralježnice (vrstama) s liječničkim i pravnim procjenama bolesnog i/ili traumatskog oštećenja zdravlja. Knjiga je ilustrirana s preko 300 izvornih fotografija koje uvjerljivo – bez zadrške – dokumentiraju navedenu problematiku.

Knjiga je prvi put objavljena 2006. godine u nakladi od 2500 primjeraka. Kako i zašto je došlo do ideje da se knjiga ponovno objavi?

Kako je rasprodano prvo izdanje Trzajne ozljede (2006.), a stasale nove generacije medicinara (liječnika) i pravnika (sudaca i odvjetnika), kojima je u praksi (svakodnevnoj) potrebna medicinsko-pravna literatura iz područja ozljeda i bolesti kralježnice, te kako su u porastu ozljede kralježnice, koje zahtijevaju znanstveni pristup procjeni stvarnog i izmišljenog stanja, knjiga će svakim danom biti aktualnija – potrebnija liječnicima, pravnicima, pacijentima i ozlijeđenima.

O dr. Josipu Stojanoviću

Dr. Josip Stojanović rođen je 1940. godine u Vrbanji. Studirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a potom je radio u općoj praksi tri godine. Specijalizaciju iz radiologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Po završenoj specijalizaciji (1973.), kratko radi u Medicinskom centru Vinkovci i na Medicinskom fakultetu Giessen. Kao voditelj Službe za radiologiju četiri je godine radio u Velenju te kao voditelj Odsjeka za neuroradiologiju tri godine u Splošnoj bolnišnici Maribor. Subspecijalistički staž iz neuroradiologije pohađao je u KBC Ljubljana kod prof. dr. Čerka, na KBC Rebro Zagreb kod prof. dr. Gvozdanovića te na VMA Beograd kod prof. dr. Ledića.

Kao mladi specijalist i subspecijalist posvećuje se izučavanju vertebrologije, neuro- i intervencijske radiologije. Od 1978. godine radi na Zavodu za radiologiju KBC Rebro Zagreb. Od iste godine pa sve do mirovine bio je voditelj Službe za Dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Klinike za tumore Zagreb. Cijeli radni vijek posvećuje prvo pacijentu, stručnim predavanjima, pisanju i objavljivanju stručnih i znanstvenih radova u zemlji i inozemstvu.

Karmen Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo