Psiha

Psiha

Tko jede zdravije – samci ili oni koji su u vezi?

Foto: Shutterstock

S jedne strane, samci imaju više vremena i mogu samostalno odlučivati o obrocima, a s druge, parovi imaju potporu jedno drugog u stvaranju i očuvanju zdravih navika!

Zajednički život ima puno pozitivnih strana – možete stalno pričati s nekim, zajedno planirati fizičke aktivnosti, donositi velike životne odluke poput stvaranja novih zdravih navika. Uz to, u zajednici ne brinete samo vi za vaše zdravlje, već i druga osoba, pa zbog toga ne iznenađuju rezultati jednog istraživanja koji navode kako vjenčane osobe imaju veću šansu preživljavanja čak i od smrtnih bolesti. Druga su istraživanja pokazala kako utjecaj ima i stanje u samoj vezi – radi li se o sretnoj ili onoj u kojoj parovi često imaju nesuglasice.

Ipak, jedna od onih dobro poznatih istina o braku je da se tada najviše opustimo i zbog toga nakupimo suvišne kilograme.

S druge strane, život samaca, iako svi to smatraju, nije ispunjen samo usamljenošću i nezdravom hranom. Samci mogu sami donositi odluke o zdravim navikama i ne padati, na primjer, pod utjecaj druge osobe kada dođe do odustajanja. Još jedna prihvaćena činjenica o samcima je da, s obzirom da još uvijek nemaju svoju bolju polovicu, moraju paziti na svoj fizički izgled.

Zašto još niste pronašli ljubav svog života? Evo glavnih razloga!

Različiti rezultati velikog broja istraživanja

Na ovu temu provedena su mnoga znanstvena istraživanja, a rezultati istih variraju. Tako su neka pokazala kako čak 25 posto oženjenih muškaraca ima višak kilograma ili su pretili, za razliku od onih muškaraca koji su ili samci ili u vezi. Drugo je istraživanje pokazalo kako samci provode čak sat i pol više vremena vježbajući tijekom perioda od dva tjedna nego osobe koje žive u zajednici.

Jedno je istraživanje išlo u korist parova – a pokazalo je da samci češće podliježu brzoj hrani i već gotovoj hrani, a moguć razlog tome je to što je skuplje samostalno kupovati namirnice te se ne isplati kuhati samo za jednu osobu. Također, pokazalo se kako samci u tim slučajevima teže kontroliraju veličinu porcije, pa je prejedanje vrlo često, a i kako vrlo rijetko konzumiraju povrće i voće, pa i ribu.

S obzirom na broj istraživanja i različitost rezultata, još uvijek nije jasno koja skupina jede zdravije.

Na kraju dana, najvažnije je zdravlje, pa bi se obje skupine, samostalno ili zajedničkim snagama, trebali pobrinuti oko raznolikosti svoje prehrane, kao i oko fizičke aktivnosti. Dok samci imaju dovoljno vremena za ekstra sat vježbanja, oni vjenčani mogu posvetiti više pažnje tijekom zajedničke kupovine namirnica.  

Pogledajte kojih 5 svađa vode sretni parovi te naučite 6 zlatnih pravila zdravog kuhanja!

G.H. 

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo