U ovom dijelu Hrvatske smještaj možete pronaći već za 150 kuna! Svakako posjetite - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

U ovom dijelu Hrvatske smještaj možete pronaći već za 150 kuna! Svakako posjetite

Davor Javorovic/PIXSELL

Kada je riječ o turističkim destinacijama u Hrvatskoj, svima prvo na pamet padaju Dubrovnik, Jadran, Plitvička jezera, Zagreb…

Među svim razvikanim destinacijama, u drugom su planu istok Hrvatske i Slavonija. Ni mnogi građani Hrvatske ne znaju što se sve turistima tamo nudi.

Rođena sam u Zagrebu i odrasla tamo tako da sam se i sama iznenadila koliko turističkih sadržaja Vukovarsko-srijemska županija zapravo nudi svojim posjetiteljima. Mislim da nitko neće požaliti dođe li na odmor u ove krajeve jer će zaista imati što vidjeti, kaže direktorica Turističkog ureda Općine Nijemci Katarina Šarkić.

A može se vidjeti zaista mnogo toga i napuniti „baterije“ za nove obveze. Ponuda je i raznolika i više nego prihvatljiva za hrvatski džep, a domaćini gostoljubivi kao malo gdje. Tako je, recimo, u Općini Nijemci u ponudi Centar za promatranje ptica kao i vožnja turističkim brodićem rijekama Spačvom i Bosutom.

Kako ljetovati s ljubimcem? Pratite ova 3 savjeta (znamo i najbolje plaže za pse)

Što vidjeti?

U ponudi imaju i prvi smještajni kapacitet namijenjen „robinzonskom turizmu“. Ilok je nadaleko poznat po svojim vinogradima i svojoj tvrđi na obali Dunava. Vinkovci slove kao najstariji grad u Europi i ponose se činjenicom da se na području grada život kontinuirano odvija 8.000 godina. Poznati su i kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem su rođena dva rimska cara, Valens i Valentinijan. Vukovar je turistima trenutačno najinteresantniji kao grad ratnoga turizma koji svjedoči o stradanjima grada 1991. Tu je i Park šuma Adica kao i najmoderniji bazeni u Hrvatskoj.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji atraktivni muzeji, biciklističke staze te veliki broj raznih manifestacija iz godine u godinu privlače sve veći broj turista iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Hrvatska kao velika ljetna pozornica: U unutrašnjosti i na obali održavaju se brojni festivali

Osječko-baranjska županija turistima također nudi niz zanimljivih i atraktivnih sadržaja.

U ponudi se ističe Park prirode Kopački rit sa svim svojim sadržajima i iznimno bogatom florom i faunom. Đakovo nudi nadaleko poznatu Državnu ergelu lipicanaca, a oni koji vole toplice mogu i do Bizovca. Osijek sa svim svojim sadržajima uvijek je interesantan turistima.

Na obali Drave je i poznato kupalište s bazenima Kopika.

Buđenje Baranje

Turistički se probudila i Baranja. Osim raznolikih sadržaja i manifestacija, goste čekaju i brojne biciklističke staze, muzeji, izletišta, kupališta… Cijene? Smještaj se može pronaći i za 150 kuna po osobi.

Kava je osam kuna naviše, sokovi 10 kuna, pivo od 12 pa više… Pizza se može pojesti već za 30 kuna, a oko te cifre kreću se i cijene jela s roštilja. Porciju šarana na žaru, recimo, platit ćete od 45 kuna pa naviše, a palačinke za desert 20 kuna.

“Vrijedno se radi, sadržaja je mnogo i vjerujem da će ponuda iz godine u godinu biti sve bolja i kvalitetnija. Mislim i da bi svi turistički djelatnici trebali surađivati jer ćemo tako ostvariti još bolje rezultate”, poručuje direktorica Šarkić.

Kako do mora što jeftinije i sa što manje stresa? Ovi trikovi uštedjet će vam novac

Tekst: Branimir Bradarić/magazin Putovanja

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo