U prodaji prva autorizirana biografija Bijelog dugmeta - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

U prodaji prva autorizirana biografija Bijelog dugmeta

Bijelo dugme je jedna od najvažnijih glazbenih pojava na našim prostorima u po­sljednjoj četvrtini dvadesetog stoljeća. Promovira­li su neophodnost talenta, nužnost autentičnosti, važnost stava i profesionalnost.

Zaokružili su rock kulturu i definirali tinejdžere kao organiziranu kategoriju. Izborili su se za slobodu ukusa, dotad nezamislivu u socijalističkom uređenju. Bili su jedna od rijetkih kapitalističkih tvorevina u Jugoslaviji i najbolja reklama njenim slobodama. Kod njih je bilo baš svega što krasi velike rock biografije: velikih broje­va, euforije obožavateljica, svih poroka, neobjašnjivih okolnosti i tragičnih smrti. Smatra se da su jedini u Jugoslaviji zaradili ozbi­ljan novac od rock muzike. Postavili su standarde u industriji za­bave i neprekidno ih pomicali naprijed. Ispunili su sve snove  – osim jednog: nisu stali na svjetsku pozornicu ravnopravno s najvećim zvijezdama tog vremena. Bijelo dugme je jedini dokaz da je klasična rock’n’roll karijera izvan engleskog jezika uopće moguća.

O autoru:

Dušan Vesić rođen je 27. listopada 1959. godine u Beogradu. Kao klinac želio je biti vozač tramvaja. Taj plan je propao kobnog lipanjskog dana 1972. godine u Tučepima, kad je budžet za sladoled svjesno potrošio na ulaznicu za koncert grupe Pro arte, i od tada je muzika sva njegova fascinacija. Nakon jedne (ne)sportske povrede koja ga je zauvijek odvojila od sviranja bubnjeva, malo je studirao povijest a onda se posvetio izučavanju fenomena jugoslavenske popularne glazbe. To je radio na razne načine: puštao je hitove na školskim predstavama, pisao intervjue za “Zdravo!“”Rock“, “Pop Rock“, “Itd“, “Ćao“ i razne druge medije, povremeno sam sebi bio fotoreporter, jednako neuspješno kao i drugi okušao se kao rock-kritičar, jedno je vrijeme bio izvršni producent i menadžer, glazbeni producent, organizator rock-koncerata, manipulant medijima, član šire porodice Bijelog dugmeta i direktor festivala zabavne glazbe “Beogradski šlager – Menadžer“. Na kraju se posvetio izradi dokumentarnih emisija u vlastitoj produkciji, serija i film “EKV – Kao da je bilo nekad”, dva TV-filma o Bajagi i svašta drugo. Živi u Beogradu i Puli. Napisao je dvije knjige o Bijelom dugmetu.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo