Psiha

Psiha

Velike su vam traperice? Evo kako „smanjiti“ odjeću ovisno o materijalu

shutterstock

Jedna od najčešćih grešaka pri pranju rublja je uključiti perilicu na visoku temperaturu i na kraju se ljutiti jer ste smanjili omiljenu vestu.

No, ponekad želimo namjerno smanjiti stvari, posebno ako ste kupili prekrasnu majicu koja vam je prevelika.

Ako vam je baš to cilj, morate malo pripaziti i dobro razumjeti kako i zašto se materijal smanjuje. Stručnjakinja za rublje, Mary Gagliardi, otkriva sve što morate znati.

Zašto se roba smanji u pranju?

Pamuk i vuna lako upijaju vodu i one će se lako smanjiti pri pranju. Sintetika će reagirati drugačije i manje je podložna smanjivanju. Drugi faktor koji može doprinijeti smanjivanju odjeće je napetost vlakna. Ako su vlakna pri proizvodnji rastegnuta, konstrukcija će se smanjiti jednom kada dođe u doticaj s vodom, osim ako joj se pri izradi ne doda premaz koji će to spriječiti.

Što je odjeća kvalitetnija, to su manje šanse da će se odjeća smanjiti. „Specijalni premazi i tehnike u proizvodnji preveniraju smanjivanje materijala, koriste se pri izradi kvalitetnije odjeće jer ipak nitko ne želi da mu se pri prvom, ali i desetom pranju, odjeća smanji.”

Kako smanjiti odjeću?

Bez obzira na to radi li se o majici, pamuku, hlačama od sintetike ili pamuka, uobičajeni proces za smanjivanje odjeće je pranje u perilici u vrućoj vodi i sušenje u sušilici na visokoj temperaturi.

Evo zašto trebate pojesti bananu svaku večer prije spavanja – svakako probajte!

“Vruća voda i vrući zrak će sigurno povećati stopu skupljanja bilo kojeg predmeta koji nije bio tretiran kako bi se spriječilo skupljanje tkanine i to je dobar razlog zašto koristiti vrelu vodu“, dodaje Gagliardi. Dodaje da iako vrući zrak u sušilici može doprinijeti, može i utjecati na to da boje izblijede na tkanini.

Kako smanjiti odjeću od pamuka

Pamuk se pere u perilici, a najvjerojatnije će se smanjiti ako ga perete na visokim temperaturama, ali i sušite u sušilici.

“Ipak, ako je predmet kvalitetan i pri proizvodnji se koristio premaz, to će malo ublažiti skupljanje tkanine.“, dodaje.

Kako smanjiti traper

Ako želite da vam traperice bolje pristaju, pranje i sušenje na visokim temperaturama će pomoći, no većina se trapera neće smanjiti puno. No postoji jedna iznimka a to je jedan model 501 Levis traperica koje su napravljene upravo kako bi se mogle smanjiti u pranju. Korak u proizvodnji koji bi to obično spriječio je u ovom slučaju isključen, pa će se te traperice uvijek smanjiti.

Zdrave navike Nike Turković: Dodaci prehrani poboljšali su joj život, a na 8 sati sna se mora natjerati

Kako smanjiti poliester

Sintetička vlakna poput poliestera nisu tako podložna promjeni u veličini jer se sintetika ne opušta tako lako kao pamuk. Pranjem u mašini na visokoj temperaturi možete dobiti nešto na duljini, ali nije moguće potpuno smanjiti veličinu odjevnog predmeta.

Kako smanjiti vunu i kašmir

Vuna i kašmir su jako osjetljivi na vodu, no postoji proces felcanja koje prolazi svaka dlaka i koje djeluje kao zaštita za vanjski sloj niti. Pa ako vuna nije prošla ovaj proces, kada se pere u toploj vodi može se jako smanjiti. No nije samo stvar u tome da ćete vestu smanjiti, vlakna će izgledati drugačije i izgubit će sposobnost rastezanja i skupljanja. Najgore što vam se može dogoditi, a događa se često, da predmet smanjite do neprepoznatljivosti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo