Vjerovali ili ne: Ovo su pozitivne stvari pandemije koronavirusa koje bi bilo dobro zadržati - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Vjerovali ili ne: Ovo su pozitivne stvari pandemije koronavirusa koje bi bilo dobro zadržati

Shutterstock

COVID-19 je donio velike promjene, a neke od njih neće nestati.

“Nikada ne želite da se ozbiljna kriza dogodi uzalud“ rekao je to davno Winston Churchill. U duhu te izreke, a sa spoznajom da je u tijeku pandemija kakvu nismo doživjeli, možemo pokušati gledati pozitivno na cijelu situaciju.

Donosimo listu na kojoj se nalaze stvari koje bi mogle utjecati na boljitak cjelokupnog društva nakon što pandemija završi. Krenimo s pet kratkih zaključaka:

  1. Manje emisije CO2 i zagađenja zraka
  2. Smanjena stopa kriminala
  3. Manja upotreba papira. Adobe Acrobat je u izvješću naveo kako je upotreba PDF dokumenta porasla za 50 posto od kad traje pandemija
  4. Manje se kasni. Nema više izlika da ste zakasnili radi sastanka, lošeg prometa
  5. Ono najvažnije od svega – obitelji su se povezale i provode više vremena zajedno.

Znate li koje vrste raka uzimaju najviše života – koje ih pretrage otkrivaju i kako se liječe

Stvaramo nove, puno kvalitetnije odnose

Kako smo svi morali voditi užurbane živote, zaboravili smo na one iskrene i stvarne trenutke koje imamo s našim obiteljima i ljudima koje volimo. Natrpani rasporedi, trčanje na sve strane kako bi se zaradilo za život… Naravno, ako smo sretni tu i tamo se dogodio i odmor s obitelji, ali i u tim trenutcima većina nas misli na posao.

Sad, dok traje pandemija, situacija je pozitivno utjecala na naše odnose s drugima. Imamo više vremena za posvetiti se obitelji i planirati posao bolje. Upravo će to pomoći da utječete na bolju budućnost, i kada je u pitanju posao, ali i obitelj.

Svi smo naučili što znači pravilna higijena

Paziti na higijenu više nije samo stvar dobre navike, nego vještina koja je potrebna za preživljavanje. Vremena su se promijenila i svima je danas jasno zašto je važno biti i ostati čist. Svi volimo društvo prijatelja i znamo kako pokazati kad nam je drago što nekog vidimo. To se neće promijeniti ali svi ćemo u budućnosti znati kako to učiniti na higijenski način.

Novi val aplikacija i softvera

Kompanije diljem svijeta danas trebaju nove alate i softvere kako bi se sve moglo prebaciti na digitalno poslovanje. Upravo je ta potreba otvorila vrata novim aplikacijama i programima koji su potrebni kako bi se organizirali i vodili timovi. Ovakvi alati više neće biti rezervirani za posebne već će postati uobičajeni način rada.

Rad od kuće postaje normalan

Danas većina kompanija upravo ovako funkcionira, i stvari se odvijaju bez poteškoća. Kako su putovanja ograničenja, organizacije diljem svijeta su morale pronaći način kako i dalje nastaviti s radom, a ovo se pokazao kao pravi način. Upravo je i taj način rada od kuže pomogao da se timovi povežu i jedni drugima ukažu povjerenje. Zaposlenici su naučili da mogu vjerovati svojim zaposlenicima da će svoj posao obaviti i ako se ne pojave na radnom mjestu.

Nedostaje vam energije i nemate volje za ništa? Ovo su koraci koji će vam pomoći da dočekate proljeće

Edukacija postaje digitalizirana

Pandemija je bila i velika prijetnja za cjelokupni obrazovni sustav. Škole i sveučilište su neko vrijeme bili i zatvoreni, pa iako je to bilo teško čuti, oni su pronašli način kako komunicirati s polaznicima i , zahvaljujući tehnologiji, više ništa ne sprečava proces obrazovanja.

Online nastava je postala nešto normalno, a čini se pristupačnije. Institucije štede na troškovima infrastrukture, studenti nemaju više toliko troškova. Isto tako roditelji danas imaju uvid u to kako se nastava odvija, lakše komuniciraju s predavačima te pomažu djeci.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo