Psiha

Psiha

Vodič za uredan život: mali savjeti profesionalnog ubojice

Tomislav Bokšić zvan Toksični [prezime protagonista je amerikanizirana verzija prezimena Bokšić – Boksic, koja se rimuje s pridjevom Toxic] profesionalno je i besprijekorno obavio 66 ubojstava za hrvatsku mafiju u New Yorku. No ovog je puta ubio pogrešnog tipa, pa mora pobjeći iz SAD-a i otpisati način života koji mu se osladio. Ubojitom igrom slučaja našao se u zrakoplovu na putu za Reykjavik u ulozi američkoga TV-propovjednika oca Friendlyja. Na otoku gdje nitko ne prodaje oružje i ne naručuje ubojstva ludi tragikomični zapleti natjerat će Toksičnoga da se zamisli nad vlastitom krvavom prošlošću i neizvjesnom budućnošću.

Toksični slika Island kao ledeni onostrani svijet pun opasnosti iza naizgled idilične fasade. U proplamsajima romanse s Grunerevoler (curom s kojom nema šale) i u mreži vlastite bogohulne obmane naš junak strepi od kazne kojom mu prijeti Þórður – ime mu se, navodno, izgovara kao Tortura…

O autoru

Hallgrímur Helgason počeo je kao likovni umjetnik i uspješno izlagao u njujorškim i pariškim galerijama. Kao romanopisac debitirao je 1990. godine, a međunarodnu je pozornost privukao trećim romanom “101 Reykjavik”. U nizu pohvala kritičar i romanopisac Tim Sandlin o njemu je rekao: “Zamislite da je Henry Miller Rakovu obratnicu pisao na cracku umjesto na vinu”. Roman je dobio i filmsku adaptaciju s Victorijom Abril u glavnoj ulozi. Godine 2001. autor prima islandsku Nagradu za književnost, a dosad su ga dvaput nominirali za Književnu nagradu Nordijskog vijeća: za 101 Reykjavik 1999, kao i za Olujnu zemlju 2007. Ekranizacija potonjeg romana u kina je stigla 2011. godine. “Vodič za uredan život: mali savjeti profesionalnog ubojice” jedini je roman koji je autor izvorno napisao na engleskome. U vlastitom ga je prijevodu na Islandu objavio 2008., a 2010. postao je bestseler u Njemačkoj. Hallgrímur Helgason ima troje djece i živi na relaciji Reykjavik – otok Hrísey.

Nakladnik: Meandarmedia

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo