Psiha

Psiha

Zašto je toaletni papir bijele boje? Objašnjenje će vas iznenaditi

Toaletni papir u boji aktualan je bio 1950-ih godina, a sada je najčešće bijele boje, a znate li zašto?

Prvo, treba razumjeti kako se toaletni papir proizvodi. Radi se od celuloznih vlakana koja dolaze direktno s drveća ili od recikliranog papira, kaže za Reader’s Digest Jessica Carette, kemičarka i menadžerica iz Cascades Tissue Group.

Da bi se dobila kašasta smjesa, vlakna se miješaju s vodom. Stvaranje toaletnog papira se sastoji od dva osnovna dijela: izrada sirovog papira i njegovo pretvaranje u krajnji proizvod koji kupujete u trgovini, objašnjava David Altemir, konzultant koji radi u pogonima za proizvodnju toaletnog papira u SAD-u.

Proizvođači izbjeljuju drvenu pulpu vodikovim peroksidom ili klorom kako bi bila bjelija. Ovo je više od samo estetskog postupka. Naime, time se odstranjuje supstanca lignin te se omekšava papir.

Jessica Carette objašnjava kako su celulozna vlakna također prirodno bijele boje, ali ljepilo koje ih spaja je smeđe boje koja nestaje upravo zahvaljujući izbjeljivanju. 

S druge strane, toaletni papir od recikliranog papira napravljen je od uredskog otpada i papira za pisače koji je također već bijele boje. 

Iako izbjeljena pulpa proizvodi najmekša vlakna, kvalitetan toaletni papir može nastati i od recikliranih vlakana. 

Tako da je bijela boja toaletnog papira više nešto uobičajeno nego li ima veze s funkcionalnošću jer toaletni papir ne mora biti bijele boje da bi bio mekan i upijajući.

Virusi su posvuda! 25 stvari koje dirate svakodnevno, a nevjerojatno su prljave

Ima li toaletnog papira u boji?

Iako je bijeli toaletni papir uvriježen, toaletni papir u boji bio je u trendu u prošlosti i to u pedesetim godinama prošlog stoljeća kada se u kućanstvima čak i usklađivala boja papira s bojom kupaonice što je bilo posebno popularno u SAD-u. No, taj trend je nestao zbog sigurnosti boja za zdravlje kože i okoliš. Osim toga, toaletni papir u boji je skuplji za napraviti. 

Iako potrošači preferiraju bijeli papir, to ne znači da onaj u boji nije dostupan. Čak štoviše, kupiti možete papir s različitim uzorcima, a jedna od tvrtki koja proizvodi toaletni papir u najnevjerojatnim bojama je Renova, pa svakako pogledajte kako izgleda.

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo