Psiha

Psiha

Zašto plačemo kad režemo luk i zašto škampi mijenjaju boju kad se kuhaju? Ove zanimljivosti o hrani niste znali

Shutterstock

Pročitajte kako biste saznali što se to krije iza namirnica koje tako volimo.

Zašto banane uzrokuju prerano propadanje ostalih namirnica?

Banane otpuštaju eten (Etilen) koji je nezasićeni plinoviti ugljikovodik, a kada postaju zrele. Ovo će ubrzati proces propadanja i drugog voća koje se nalazi u blizini. Iako i drugo voće otpušta eten, nekako se najviše govori o banani u ovim situacijama.

Zašto žutanjak jajeta nekad pozeleni?

Iako vam zeleni žutanjak neće izgledati privlačno, neće se ništa dogoditi ako ga pojedete. Uzrok leži u željezu koje se nalazi u žutanjku koji reagira na sumpor u bjelanjku i tako mijenja boju. Možete to izbjeći ako nakon kuhanja, jaje odmah stavite u hladnu vodu.

Kakva to bijela tekućina izlazi iz lososa dok se peče?

Izgleda užasno, ali ne morate brinuti jer je ta tvar potpuno bezopasna. Radi se o zgrušavanju proteina koji se nalazi blizu površine ribe kada je sirova, ali izlazi na površinu kada se termički obrađuje.

Zašto topla voda proizvodi različit zvuk od hladne vode kada se toči?

Nešto viši zvuk proizvodi topla voda kada se toči, što se svodi na činjenicu da ona ima veću viskoznost tj. Brže teče od hladne. Upravo je to razlog zašto zvuči drugačije od hladne.

Kakva se to tekućina nalazi na površini jogurta u čaši?

Ako ugledate tekućinu na površini jogurta kada ga otvorite, bez panike jer nije ništa opasno. Ta tekućina ostaje nakon procesa proizvodnje jogurta, a vi ga samo promiješajte i nastavite jesti.

Zašto plačemo kad režemo luk?

Odgovor je jednostavan; radi se o enzimima i amino kiselinama koje se lome kada se luk reže, a radi se o jednostavnoj kemijskoj reakciji, a posljedica će iritirati oči. Jedino rješenje za ovaj problem je da nosite naočale za ronjenje. Zgodno, zar ne?

Zašto škampi mijenjaju boju kada se kuhaju?

Ova promjena u boji se odnosi na pigment koji se zove astaksantin i koji se nalazi u škampima, ali kada je on sirov, oni se vežu za molekule proteina pa su više plavkaste boje. No tijekom kuhanja se stvari mijenjaju i oni mijenjaju boju te poprimaju ružičastu nijansu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo