Zvijezde koje su nas napustile zbog karcinoma - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Zvijezde koje su nas napustile zbog karcinoma

Foto: Ritu Manoj Jethani / Shutterstock.com

U zemljama u razvoju rak odnosi više života nego malarija, tuberkuloza i AIDS zajedno, a u svijetu svake godine od raka oboli otprilike 11, a umre oko 7 milijuna ljudi. U idućih 20-ak godina predviđa se udvostručenje broja oboljelih.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2014. godini zabilježen je blagi porast broja umrlih osoba zloćudnih novotvorina, druge po redu skupine bolesti vodećih uzroka smrti, pa se tako javlja brojka od 14. 206 osoba.

Najpoznatiji po ulogama u filmovima Prljavi ples i Duh, Patric Swayze pokazao se pravim borcem sve do zadnjeg dana života, pa je čak i snimao filmove za vrijeme tretmana kemoterapijom. Umro je od raka gušterače s 57 godina nakon 20 mjeseci teške borbe.

Kad su 2008. godine u medije procurile slike slavnog glumca Paula Newmana, po njegovom se izgledu dalo zaključiti kako nešto nije u redu. U tom trenutku niti jedna vijest nije objavljena o njegovoj bolesti, ali glasine su krenule… Danas znamo kako se borio sa zloćudnim karcinomom pluća. Iste je godine izgubio bitku za život, a svaka informacija vezana za njegovu bolest i smrt ostala je unutar njegove obitelji.

Tabloidi su 2007. godine posumnjali da je dobitnik Oscara Sydney Pollack ozbiljno bolestan, ali on je sve do svoje smrti (2008. godine ) o raku želuca razgovarao samo s članovima svoje obitelji.

Charliejev anđeo, Farrah Fawcett, 2006. godine je započela dugo putovanje borbe s rakom debelog crijeva, a samo godinu dana nakon održala je konferenciju za novinare na kojoj je objavila da se izliječila. No, ubrzo potom rak se vratio te je Fawcett otišla na alternativni tretman u Njemačku koji joj nije mnogo pomogao. U travnju 2009. godine rak se proširio i na jetru te je od tada glumica liječena u bolnici u Los Angelesu. Farrah Fawcett preminula je 2009. godine u 62. godini u bolnici u Santa Monici. Prije same smrti je ova poznata glumica zamolila svog dobrog prijatelja liječnika da ženama svijeta poruči kako je ona umrla samo zato jer nije dovoljno pažnje posvetila zdravlju.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Karcinomi štitnjače – bolest kod koje je kirurški zahvat glavna terapija

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo