Psiha

Psiha

Poliklinika Salzer daruje!

Ako imate problema sa štitnjačom ili želite napraviti test intolerancije na hranu, Poliklinika Salzer ima dar za vas! Jednog sretnog čitatelja darujemo screening testom intolerancije na hranu i to na 349 namirnica, a drugog pretragom hormona štitnjače. Odgovorite na naša pitanja i već sutra saznajte je li se vama nasmiješila sreća.

Intolerancija na hranu

Ovaj test je namijenjen prvenstveno odraslim osobama sa prekomjernom tjelesnom težinom, povišenim vrijednostima glukoze, kolesterola, triglicerida kao i svima koji iz prehrane žele izbaciti namirnice koje su potencijalno štetne za njihovo zdravlje. Ovaj screening test podrazumijeva vađenje krvi, uzimanje potrebnih anamnestičkih podataka, određivanje potrebnih biokemijskih analiza na osnovu čega pacijent dobije dijetetski program od 349 namirnica koje su označene kao idealne, neutralne, ili one koje treba eliminirati iz prehrane u vremenskom periodu od tri mjeseca, nakon čega bi trebalo napraviti kontrolni test, kako bi se vidjela uspješnost dijetalnog režima. Ukoliko ste pod medicinskim tretmanom, ukoliko ste trudni ili ste pod nekim lijekovima, prije promjene režima prehrane treba obavezno konzultirati liječnika ili nutricionistu. Rezultat testa se dobije za dan do dva, potrebno je biti natašte prije vađenja krvi.

Štitnjača

Štitnjača je endokrina žlijezda, smještena s prednje strane vrata. Osnovna funkcija štitnjače je proizvodnja i lučenje dvaju hormona: trijodtironina (T3) i tiroksina (T4). Bolesti štitnjače dovode do poremećaja u lučenju hormona, tako da razlikujemo hipertireozu i hipotireozu. Hipertireoza je stanje u kojem je razina hormona u krvi povećana što dovodi do simptoma kao što su: razdražljivost, pojačano znojenje, topla koža, gubitak težine uz dobar apetit, nesanica, itd. Hipotireoza je druga krajnost, nastaje zbog manjka hormona, a karakterizirana je umorom, pospanošću, hladnom kožom, povećanjem tjelesne težine uz loš apetit, itd. Do hipotireoze najčešće dovode manjak joda u hrani, autoimune bolesti te neki tumori.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo