Psiha

Psiha

Prioriteti djevojaka generacije Z su psihičko zdravlje i samopouzdanje

Generaciju Z (13-20 godina) pokreću svrha i promjena u svijetu. Društveno su osviješteni i teže uspjeh

Psihičko zdravlje igra središnju ulogu za djevojke generacije Z, naglašavajući njegovu važnost u oblikovanju njihove dobrobiti i životnih iskustava.

Istraživanje brenda Intimina na 2003 djevojke u dobi od 13 do 20 godina u Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj pokazalo je da su najvažniji aspekti života djevojaka generacije Z samopouzdanje (63%) i psihičko zdravlje (62%), a zatim izgled tijela (47%) i uspješna karijera (45%).

Za anketirane djevojke, najbolji načini za održavanje pozitivnog psihičkog zdravlja bili su razgovor s prijateljima (60%), obitelj (51%), tjelovježba (47%) i kreativne aktivnosti (umjetnost, pisanje itd.) (31%), traženje stručne pomoći kada je potrebno (22%) i razgovor s učiteljem, školskim savjetnikom ili mentorom (14%).

Shutterstock

Izvori pomoći

Djevojke generacije Z znaju da im je potrebno puno stvari da bi se osjećale dobro. Bilo da se radi o povećanju samopouzdanja ili prihvaćanju pozitivne slike tijela, traže različite izvore pomoći. Uglavnom se obraćaju prijateljima (54%) te roditeljima ili članovima obitelji (46%). Mnoge su samouvjerene (38%) i pozitivno gledaju na svoja osobna postignuća (32%).

Međutim, društveni mediji (26%) i uzori (16%) igraju važnu ulogu kod djevojaka da se osjećaju samopouzdano i pozitivno u vezi sa svojim tijelom, utječući na to kako vide sebe u današnjem međusobno povezanom svijetu.

Za djevojke generacije Z važno je razgovarati o menstruaciji i razbiti tabue vezano na tu temu. Mnoge ispitanice (19%) podržavaju da se o menstrualnim problemima otvoreno raspravlja u njihovim društvenim krugovima.

Ipak, 11% vjeruje da je menstruacija privatno pitanje o kojem treba razgovarati s oprezom, dok 11% smatra da ima prostora za napredak u razbijanju tabua oko menstruacije. Samo 6% je reklo da se menstruacija još uvijek smatra tabuom u njihovim krugovima, a javna rasprava je ograničena.

Shutterstock

Vrste podrške

Anketa je također pokazala koje vrste sadržaja ili podrške mogu pomoći djevojkama u rješavanju njihovih trenutnih potreba i briga.

Njih 51% okrenulo se razgovoru s obitelji i prijateljima, a 33% tražilo je podršku u osobnim pričama i iskustvima koje su drugi podijelili.

Dok 31% ispitanica koristi obrazovne resurse poput knjiga, članaka, kratkih videa ili webinara, 27% ih koristi sredstva i alate za psihičko zdravlje. Interaktivne radionice ili događaje usmjerene na zdravlje i samorazvoj bira 19% ispitanica, a njih 19% posjećuje online forume i zajednice za otvorene rasprave.

Sve u svemu, ohrabrujuće je i utješno, posebno za roditelje, vidjeti mlade žene kako shvaćaju važnost pozitivnog stava prema sebi, svom tijelu i dobrom psihičkom zdravlju. Ova povećana samosvijest pruža izvrstan temelj za njihov razvoj u sretne i samouvjerene osobe.

Shutterstock

Poticanje otvorenih rasprava unutar obitelji o psihičkim i fizičkim promjenama koje djevojke i mlade žene doživljavaju ključno je za očuvanje psihičkog zdravlja.

Jednako je važan dijalog s partnerima i stvaranje okruženja koje potiče komunikaciju.

Osim toga, kombinacija tjelesne aktivnosti i zdravog načina života ključna je za njegovanje cjelokupnog zdravlja te pridonosi budućnosti mladih žena ispunjenih otpornošću, samopouzdanjem i istinskim osjećajem blagostanja.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo