4 zablude vezane za seks

kondom, prezervativ, zastita

Najsigurnije mjesto za informiranje o zdravlju jest liječnička ordinacija. Često se osjećamo posramljeno zbog svog neznanja ili problema s kojim smo suočeni, pa se nikako ne želimo javiti liječniku.

Krive činjenice se šire od usta do usta, a često započinju u školskim klupama.

Donosimo vam četiri najčešćih zabluda vezanih za seks.

Mit broj 1: Spolna bolest se može dobiti sa zahodske daske. Seksualno prenosive bolesti ne mogu funkcionirati izvan tijela dugo vremena – pogotovo ne na hladnoj površini kao što je zahodska daska. Također, one nisu uvijek prisutne u mokraći, što znači da su izgledi za oboljenje ovim putem vrlo mali, tvrdi doktorica Sophia Yen.

Mit broj 2: Žena ne može zatrudnjeti nakon prvog seksualnog iskustva. Jednako možete zatrudnjeti prvi put kada se seksate kao i stoti. Nema pravila. Prema statistikama, 20 posto djevojaka zatrudni u roku od mjesec dana nakon što postanu seksualno aktivne bez zaštite. Također treba napomenuti kako je jedina stopostotna kontracepcija - apstinencija!

Mit broj 3: Žena ne može zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice. Šanse za ovo nisu velike, ali je trudnoća za vrijeme mjesečnice svakako moguća. Neke žene imaju produljenu razdoblje krvarenja, što znači da se ono može podudarati s početkom ovulacije. Tako mogu biti plodne iako još krvare.

Mit broj 4: Pilula za dan poslije uzrokuje pobačaj. Ako se hitna kontracepcija ili pilula za dan poslije uzme kada je žena već trudna, ono neće ništa promijeniti. Kada je jajašce oplođeno i povezano sa stjenkom maternice, pilula neće imati nikakav utjecaj. Hitna kontracepcija nije abortus jer se primjenjuje kako bi se spriječio nastanak trudnoće, a koristi se do 120 sati nakon seksualnog odnosa.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!