Psiha

Psiha

Dobrim seksom do većeg samopouzdanja!

Mnogi će reći kako je za dobar seks potrebno biti oboružan samopouzdanjem, no jednako vrijedi i ako je situacija obrnuta. Naime, dobar seks vodi povećanju samopouzdanja, tvrde istraživači Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg.

Njihov je tim pregledao podatke preko 3200 osoba starih između 18 i 26 godina kako bi ocijenili vezu između seksualnog užitka i razvojnih faktora, sve u svjetlu zaključka stručnjaka Sveučilišta Ohio koji su ustanovili kako bi studenti radije primili pohvalu te tako osnažili svoje samopouzdanje nego se upuštali u seks, imali više novca i pili alkohol. Mladi više žele biti pohvaljeni nego seks

Ovaj su se put američki stručnjaci koncentrirali na tri razvojna faktore – samopouzdanje, empatiju i autonomiju te tri mjere dobrog seksa – redovitost orgazma, užitak u primanju oralnog seksa te užitak u davanju oralnog seksa.

Sva su tri razvojna faktora bila pozitivno vezana za sve tri mjere užitka kada su u pitanju bile mlade žene. No, situacija je bila nešto drugačija za muškarce.Kod njih je seksualni užitak bio jedino konzistentno povezan s empatijom.

“Prema našoj hipotezi, empatični pojedinci su prijemljiviji na potrebe partnera te tako iniciraju pozitivni povratni ciklus”, objasnila je Adena Galinsky, koja je radila na studiji.

Čak 90 posto ispitanika redovito doživi orgazam za vrijeme seksa, dok se time može pohvaliti samo 50 posto žena. Stručnjaci smatraju kako je seksualni užitak u većoj mjeri povećava samopouzdanje žena jer one nailaze na više zapreka u izražavanju svoje seksualnosti nego muškarci.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Journal of Adolescent Health.

K. Horvat

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo