Psiha

Psiha

Seksom možete sagorjeti 300 kalorija – istina ili laž?

Sigurno ste među svom silom savjeta zašto je seks koristan naletili i na ovaj: “dobrom akcijom ispod pokrivača možete sagorjeti i do 300 kalorija”. Naravno, riječ je o gadnoj prevari!

Reći da jedna “seks seansa” može sagorjeti jednaku količinu kalorija kao i sat vremena trčanja jednostavno ne drži vodu. To bi trebao biti pravi maratonski seks na rukama ili jednoj nozi da se potroši tolika energija…

Tako bar nalaže zdrav razum, ali i istraživanje Sveučilišta u Alabami, čiji su se stručnjaci pozabavili proučavanjem mnogih hipoteza o zdravlju koje su postale nešto poput legendi.

“Riječ je o urbanom mitu za koje volimo držati da su istiniti – da je moguće sagorjeti do 300 kalorija seksom. No, prosječna osoba potroši samo 21 kaloriju. Prilično razočaravajuće, raz ne?”, odgovorno tvrdi David Allison, voditelj studije.

Naravno, broj potrošenih kalorija ovisi o težini partnera, trajanju seksa i položajima, tj. mišićima i mišićnim skupinama koje se koriste. U američkom je istraživanju prosječan seks trajao svega šest minuta, no i ako poduplate ovu seks akciju, svejedno ćete dobiti znatno manje potrošenih kalorija nego što tvrdi urbana legenda.

Studija je objavljena u časopisu New England Journal of Medicine.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo