Psiha

Psiha

Volite vezanje u spavaćoj sobi?

Općenito se smatralo kako uživanje u vezanju, discipliniranju, dominaciji, sadizmu i mazohizmu odražava neki oblik psihopatologije, no nekoliko nedavnih istraživanja je pokazalo dobro mentalno zdravlje ovih osoba.

Volite li vezanje u spavaćoj sobi? Ako ste svoj užitak našli u ovakvoj vrsti igrice znajte da su vas istraživači proglasili mentalno zdravijima od ostale populacije koja radije preskače lisice.

Naime, osobe koje se rado late lisica, bičeva i užeta u spavaćoj sobi, tj. koje vole vezanje, disciplinu, sadizam i mazohizam (eng. BDSM) mentalno su zdravije, zaključili su nizozemski stručnjaci koji su do ovog zaključka stigli nakon što su 902 osobe koje vole BDSM i 434 ispitanika koji više vole “običan” seks ispunile upitnik o svom psihološkom zdravlju. Oni koji vole BDSM osjećaju se sigurnije u vezi, imaju veći osjećaj dobrobiti i manje su neurotični od osoba koje preferiraju običan seks. Također su ekstrovertiraniji, otvoreniji novim idejama i manje su osjetljivi na odbijanje.

“Osobe koje prakticiraju BDSM imaju pojačanu svijest o svojim seksualnim potrebama i željama, stoga su možda sposobni stvarati manje frustrirajuće veze u spavaćoj sobi i van nje, usporedno s drugim osobama. Također, prihvaćanje njihovih neobičnih seksualnih preferencija i izbor življenja u društvenoj niši kao što je BDSM zajednica moguće uključuje puno psihološkog truda, što bi moglo osigurati pozitivno mentalno zdravlje”, objašnjenje rezultata je ponudio psiholog Andreas Wismeijer sa Sveučilišta Nyenrode Business, voditelj studije objavljene u časopisu Journal of Sexual Medicine.

Ako niste imali prilike upoznati se s vezanjem, zavirite u naš članak Mazi me, veži me!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo