Psiha

Psiha

Žene su najzadovoljnije seksom u dobi između 35 i 50 godina! Štulhofer objasnio zašto

Starenje ne znači samo odlazak u mirovinu i pojavu boli u koljenima, ono može donijeti puno uživanja.

Žene kasnije u životu možda ne vode ljubav svaki dan, ali čini se da to ne znači da ne uživaju. Studija provedena nad ženama starijima od 40 godina pokazuje da se zadovoljstvo seksualnim životom poboljšava kako žena stari. Evo što o tome kaže stručnjak za seksualnost, dr. sc. Aleksandar Štulhofer, red. prof.:

“Uzmemo li u obzir postojeća istraživanja (ne isključivo jedno, kao sto se često čini), dva su zanimljiva obilježja odnosa između dobi i seksualnog zadovoljstva kod žena. Prvo je da su, u prosjeku, žene najzadovoljnije svojim seksualnim životom u dobi između 35 i 50 godina; u ostatku populacije, žene starije od 50 nerijetko su zadovoljnije od mlađih žena. Drugo je obilježje da se žensko seksualno zadovoljstvo (opet govorimo o prosjeku) nakon 50. ne smanjuje kontinuirano poput muškoga. Kako to objasniti? Čini se da je ženama potrebno više vremena za otkrivanje vlastite seksualnosti. Za razliku od muškaraca, mlade žene sporije otkrivaju vlastiti užitak, opterećenije su izgledom (i društvenim očekivanjima vezanima za izgled) te su rjeđe “egoistične” u krevetu, odnosno primarno fokusirane na vlastiti užitak. Kulturološka očekivanja (uključujući i ona koje promovira pornografija) i društvene norme koje seksualnost žena i muškaraca ne tretiraju posve jednako imaju veliku ulogu u tim razlikama. S godinama, većina žena postaje opuštenija kada je riječ o izgledu, svjesnija svojih potreba (stvari koje žele i koje ne žele u seksu) i lakše im se usredotočiti na sebe. Netko je davno rekao, ne posve anegdotalno, kako s godinama – kada je riječ o seksu – muškarci i žene postaju sve sličniji. Naravno, ne treba zaboraviti da ne postoji objektivna mjera seksualnog zadovoljstva. Činjenica da dob utječe na seksualnu vitalnost možda više pogađa muškarce (i njihovu procjenu seksualnog zadovoljstva) nego žene.”.

Izgubili ste seksualnu želju? Aleksandar Štulhofer savjetuje kako je vratiti!

Kako nam hormoni “odmažu?

Percepcija vlastitog zadovoljstva seksualnim životom rezultat je višestrukih čimbenika, upozorava dr. Božidar Perić, spec. interne medicine i subspec. endokrinologije i dijabetologije iz Poliklinike Perić-Staničić.

“Sam seksualni čin kao fizički kontakt utječe na lučenje određenih hormona poput endorfina, dopamina, serotonina i oksitocina. Oscilacije razina navedenih hormona u nama proizvode emocije poput sreće, nagrade, privrženosti, uzbuđenja i slično. Ostali čimbenici predstavljaju kompleks psiholoških, socioloških i kulturoloških elemenata. Bolja kvaliteta seksualnog odnosa u srednjoj i starijoj životnoj dobi kod žena može se temeljiti na nekoliko pretpostavki. Više istraživanja potvrdilo je povoljne učinke seksualnog čina na opće zdravlje, kao i na bolju kontrolu najčešćih bolesti današnjice poput povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, povišenih masnoća i debljine. S dobi se očekuje i sazrijevanje u prihvaćanju slike vlastitog tijela, koja je tada manje podložna nametnutim stereotipima ljepote. Sa psihološkog aspekta boljoj kvaliteti seksualnog odnosa dodatno doprinose i samoosviještenost toga što nam u seksu odgovara ili ne odgovara. S prestankom reproduktivne sposobnosti zbog prestanka lučenja estrogena i progesterona, može se očekivati da je učestalost seksualne aktivnosti manja, ne nužno i kvaliteta, uzevši u obzir navedene fiziološke, psihološke i emocionalne elemente.”, pojasnio je liječnik. 

Foto: Shutterstock, Boris Ščitar/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo