Psiha

Psiha

Genijalni trikovi kako zabaviti djecu dok putujete na more – savjetuju stručnjaci iz vrtića

Krajem srpnja i početkom kolovoza u zagrebačkim vrtićima ostaje malo djece. Većina roditelja vrtićaraca tada uzima godišnje odmore.

Mnogi od njih odlaze na put, a kako bi vožnja automobilom za djecu bila što ugodnija, Dječji vrtić Čigra roditeljima je dao korisne savjete.

Najvažnije je sve dobro isplanirati i pripremiti, ali je pri tome vrlo važno imati realna očekivanja o ponašanju djece. Boravak u malom prostoru dulje vrijeme djeci postaje monoton. Zbog toga roditelji trebaju računati na češće stanke i odmore tijekom putovanja. Tijekom stanke s djecom mogu popiti vodu ili sok, pojesti nešto, prošetati se i razgledati prirodu ili neku znamenitost. Manjoj djeci nakon dužeg sjedenja svakako treba omogućiti malo kretanja. Putovanje treba biti vođeno pozitivnim stavom. Ako roditelj putovanje shvaća kao priliku za provođenje ugodnog vremena s djecom, time će nadahnuti i ostale članove obitelji. Unaprijed se ne smije očekivati „užasno“ putovanje savjetuje Dejana Jelić Zelenbaba, psihologinja Dječjeg vrtića Čigra.

Prije samog putovanja roditelji mogu napraviti popis aktivnosti kojima se može oplemeniti putovanje.

Ako su više za spontanu igru, djeci mogu zadavati zadatke da tijekom vožnje uoče neke objekte poput benzinske postaje, restorana, tunela i neonske reklame.

Djeca najlakše uče kada se ne spominje riječ učenje – 3 proljetne igre za predškolce

Ako djecu žele potaknuti na kreativno razmišljanje, s djecom mogu voditi zanimljive razgovore postavljajući im pitanja kao što su:

  1. Kako bi izgledao tvoj idealan dan?
  2. Kad bi mogao mijenjati svijet, što bi mijenjao?
  3. S kime bi i zašto istraživao nepoznati otok?

Djeci su zabavne i igre pogađanja, primjerice životinja. Netko zamisli životinju, a ostali postavljujući pitanja pokušavaju odgonetnuti o kojoj se životinji radi.

Dobrodošle su i igre slovima. Slova se mogu prepoznavati na registracijskim pločicama, putokazima i imenima mjesta.

Zabavna je i igra asocijacija. Primjerice, prva osoba kaže „jabuka“, iduća „banana“, a treća „majmun“.

Priče su izvrstan saveznik putovanja. Roditelji djeci mogu zadati da u minuti na određenu temu ispričaju priču bez zastajkivanja, zamuckivanja i ponavljanja.

Nadahnjujuće su i priče o putovanjima. Roditelji mogu djeci pričati priče o svojim putovanjima kad su bili djeca, a dobro je djecu potaknuti i na pričanje vlastitih priča o uspomenama s putovanja.

Roditelji na putovanje mogu ponijeti knjižice, edukativne materijale s naljepnicama i slično, no ne smiju zaboraviti ponijeti djeci omiljenu igračku, dekicu ili jastuk.

Korisne savjete o kvalitetnom provođenju vremena s djecom te njihovu razvoju Dječji vrtić Čigra objavljuje na platformi Čigra Digital. 

Postavljate li djetetu granice i pravila? Prepoznajte koji je od 4 odgojna stila vaš

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo