Psiha

Psiha

Hrana koja je loša za zube vašeg djeteta!

Izbor hrane može prouzrokovati velike probleme za zdravlje zubi, a s tim se najviše upoznajemo u starijoj dobi kada osjetimo posljedice onoga na što su nas upozoravali.

Malo je onih kojima odlazak zubara nije traumatičan, a zubari pokušavaju na kraju pregleda smiriti djecu lizaljkama i bombonima, koji su upravo jedni od glavnih negativnih tajnih agenata za zdravlje dječih zubi.

No, lizaljke i bomboni nisu jedini koji stvaraju karijes i uništavaju zube, a razlog zašto uopće dolazi do toga je to što se bakterije, koje su inače uvijek u našim ustima, hrane šećerom te nastaju kiseline koje mogu uništiti “zaštitni sloj” zuba.

Bijeli kruh i druge vrste prerađenih ugljikohidrata

Prerađivanje ugljikohidrata povećava njihov glikemijski indeks, a što je on viši, jače je lučenje inzulina te se smanjuje energetska vrijednost namirnice. Bijeli kruh upravo je takav prerađeni ugljikohidrat, kao što su i tjestenina i sve one namirnice koje volimo jer hrskaju, poput čipsa i štapića.

No, ovakve se namirnice lako nakupljaju i sakrivaju na i između zubi, pa se duži period bakterije iz usta hrane s njima i tako dugotrajno ispuštaju kiseline koje uništavaju zube.

Slatkiši, kiseli bomboni i suho voće

Razlog zašto su ove namirnice loše je također jer se šećer iz njih dugo zadržava na zubima, te slina dugo ne može taj šećer isprati s zubiju. Grožđice, suhe smokve, karamela, med, mekani slatki bomboni ili osvježavajući bomboni, kao i sirupi spadaju u ovu grupu. Nakon konzumacije ovakvih i sličnih namirnica, trebalo bi što prije oprati zube te na to što prije naviknuti dijete!

Gazirana pića, slatki sokovi i energetska pića

Nije tajna da gazirana pića, slatki sokovi i energetska pića nisu najzdravija opcija koju možemo konzumirati. Razlog tome je također šećer u tim pićima, koji se lijepi za naše zube. Čak su i sportska pića vrlo rizična za zube jer isto mogu sadržavati šećer, pa svakako prije njihove konzumacije provjerite njegov udio.

Gazirana pića nisu dobra niti za vas niti za djecu, jer sadrže kiselinu koja je vrlo loša za zubnu caklinu. Djeci radije ponudite domaće sokove za koje znate što točno sadržavaju, a naviknite ih i na dobru hidrataciju. Osim što je voda dobra za balansirano funkcioniranje organizma, također pomaže u uklanjanju ostataka šećera sa zuba. 

Citrusno voće

Iako citrusno voće ima svoje zdravstvene benificije, trebalo bi se kontrolirati koliko se unosi i kako. Prevelik unos kisele hrane može uništiti zubnu caklinu, pogotovo ako imate naviku ih “sisati“. Pogotovo se ovo radi o limunima, koje ako konzumiramo dulji period na ovaj način, mogu jako brzo uništiti caklinu. To znači da je mit o izbjeljivanju zubi limunom potpuno netočan!

Pročitajte na koje još načine možete sačuvati zdravlje zubi vaše djece, te saznajte što uzrokuje osjetljivost zubi!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo