I roditelji su jedva dočekali praznike, ali kako pametno i zabavno iskoristiti ljeto? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

I roditelji su jedva dočekali praznike, ali kako pametno i zabavno iskoristiti ljeto?

Shutterstock

Kao majka školarke, jedva sam dočekala kraj školske godine. Vjerujem da će ovo zvučati pomalo čudno i da će možda netko pomisliti kako sam se ubila od učenja sa svojim djetetom, ali jamčim da nisam.

Nije me iscrpilo učenje, već činjenica da za vrijeme školske godine djeca imaju poprilično puno školskih obaveza, ponešto slobodnih aktivnosti, a kada još dodamo igru s vršnjacima, ostaje malo slobodnog vremena za nas. I tako se radujem kraju školske godine kao da sam i sama učenica.

Razmažena djeca se ne rađaju, ona se odgajaju. Izbjegnite najveće pogreške!

Za vrijeme praznika nikome nije u središtu interesa učenje (ili barem ne bi trebao biti). Osobno vjerujem da je odlično fokus prebaciti na igru, zabavu, razonodu, istraživanje, a sve navedeno uključuje i učenje, ono životno. Kako učiniti praznike zabavnim za roditelje i djecu?

Ako je učiteljica dala naputke da dijete za vrijeme praznika uloži više truda u savladavanje nečeg što mu baš nije išlo, nađite način kako ćete to djetetu omogućiti na zabavan način. Primjerice, ako je dijete završilo prvi razred, a “zaštekalo“ je s čitanjem i nije ljubitelj istog, nemojte otići u knjižnicu i posuditi hrpu vama dobrih knjiga, već učinite to zajedno, pitajte ga što bi ono željelo čitati. Ako kaže “baš ništa”, posudite mu viceve za djecu. Vic je kratak, brzo se pročita i dijete nakon kratkog vremena dobije nagradu u vidu smijeha, što ga poprilično motivira da čita dalje.

Nađite aktivnost koja je i vama zabavna

Većina roditelja tijekom ljeta radi i njihov godišnji odmor ne traje dugo kao školski praznici. Kako tema ovog teksta nije kako zbrinuti djecu, taj ću dio preskočiti, pa ćemo se usredotočiti na to kako provesti s djetetom nezaboravne trenutke.

Prvo i osnovno, nemojte s djetetom raditi ono prema čemu imate averziju. Nađite aktivnost koja je zabavna i vama. Oslobodite i vi dijete u sebi, mislite na sebe, budite važan sudionik interakcije. Ako obožavate šopingirati, povedite dijete sa sobom i usput otiđite na kavicu. Ako volite društvene igre, podučite dijete nekoj pa se zajedno igrajte. Priroda, bicikl, role, tenis ili stolni tenis, filmovi, kino, kazalište… sve je dobrodošlo. Poanta je u tome da ništa ne radite na silu.

Za dječji razvoj od neprocjenjive je važnosti vrijeme koje roditelji provode s njima u igri, jer se na taj način razvija prisniji odnos među njima. No valja napomenuti da postoji velika razlika kada se roditelji igraju “iz roditelja“ i kada se igraju “iz djeteta“. Takozvano igranje iz roditelja uključuje podučavanje, usvajanje vrijednosti i uvjerenja. Roditelj koji se igra “iz roditelja“ ne zaboravlja na pristojnost, prikladnost i pouku. Igranje “iz djeteta“ uključuje zabavu i uživanje, vrisak radosti iz roditeljskoga grla i valjanje po podu.

Za razvoj djeteta potrebno je i jedno i drugo. Dijete se radi socijalizacije mora naučiti što je pristojno (drugim riječima, kakvo ponašanje društvo odobrava), a što nije, ali osjećaj prisnosti i intime koji dijete osjeća pri slobodnoj i nesputanoj igri s tatom ili mamom i utjecaj takve igre na emotivni razvoj djeteta ništa ne može nadomjestiti.

Za vrijeme školskih praznika preporučam više igranja iz djeteta, a manje iz roditelja.

Ako postoji nešto što morate, primjerice počistiti garažu, uključite dijete u pospremanje. Nemojte pri tome biti strogi i kritični prema tome kako je dijete obavilo svoj dio posla. Pustite glazbu, zapjevajte s djetetom dok radite.

Ljutnja je zdrava i potrebna emocija i imate pravo ispoljavati je, samo pazite kako…

Sve napisano i spomenuto odnosi se na provođenje vremena s djetetom do otprilike puberteta. Jedan tipičan adolescent nalazit će razloge kako i zašto ne provoditi vrijeme s vama. Zabit će se u sobu sa slušalicama na ušima, družit će se s vršnjacima koji su mu “cool“, a vi ćete imati mira za sebe. Pustite tinejdžera neka se odmori i od obaveza i od vas.

Nekoliko zlatnih savjeta

  • Oslobodite strast i dijete u sebi kroz posvećivanje aktivnostima koje vas zaista vesele i opuštaju.
  • Prekinite komunikaciju s poslovnim svijetom (isključivanje službenog mobitela ili delegiranje istog drugoj osobi u firmi, ne provjeravanje mailova i slično) u što većoj mjeri.
  • Odmorite se! Mnogi ljudi godišnji odmor koriste kako bi obavili sve one stvari koje ne stignu dok rade (liječničke preglede, pospremanja i slično): bilo bi dobro da te stvari raščistite na početku ili kraju godišnjeg odmora i da većinu dana koristite za odmor a ne za obavljanje tih stvari.
  • Promijenite mjesto boravka – ponekad se teže “iskopčati“ iz radnog okruženja i obaveza kada ostajemo u svakodnevici. Budući da mnogi ne odlaze na more, dobra vijest je da i sam odlazak na bazene ili negdje u prirodu sa sendvičima u ruksaku utječe na promjenu rutine i dojam da smo zaista na odmoru. Što više takvih aktivnosti, prije će naš mozak shvatiti da je ovo vrijeme odmora.

Omalovažavanje, kritiziranje, sabotiranje… Ponašanja koja morate izbjegavati želite li uspješan brak

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo