Psiha

Psiha

Kažnjavate li mališane zbog njihovog straha?

Način na koji reagirate kada se vaš mališan stane derati iz petnih žila ili kada vas se drži kao pijan plota može dovesti do tjeskobe, povučenosti, pa čak i problema u ponašanju kasnije u životu, upozoravaju stručnjaci ljudskog razvoja.

Mala djeca, pogotovo dječaci, trebaju pomoć roditelja kako bi prebrodjeli ljutnju ili strah. Ako kaznite djecu zbog njihove ljutnje i frustracije ili se ponašate kao da su njihovi strahovi smiješni ili sramotni, moguće je da te emocije djeca okrenu prema unutra, što može dovesti do problema u ponašanju jednom kada odrastu”, tvrdi Nancy McElwain, profesorica ljudskog razvoja Sveučilišta u Illinoisu.

Oni su proučavali 107-ero djece. Kada su mališani navršili 33 mjeseca, njihovi su roditelji upitani jesu li svjedočili epizodama ljutnje ili društvene uplašenosti u posljednjih mjesec dana. Također su roditelji odgovorili na koji su način odgovorili na te emocije. Upitnik je ponovljen kada su djeca navršila 39 mjeseci.

“Istraživali smo dva tipa roditeljskih reakcija na negativne emocije djece. Jedan tip je bio minimaliziranje djetetovih emocija, primjerice, roditelj je rekao: `Prestani se ponašati kao malo dijete`. Drugi je tip bio kažnjavanje djeteta zbog tih emocija – roditelj je poslao dijete u njegovu sobu zbog plakanja ili zato što je bilo uzrujano”, objasnila je Jennifer Engle, voditeljica istraživanja.

Roditelji koji su bili skloni kažnjavanju djece zbog njihovog straha i frustriranosti imali su tjeskobnije i povučenije mališane za vrijeme druge procjene njihove osobnosti. Učinak kazne bio je značajniji kada su u pitanju bili dječaci, koji su pokazivali veliku pojavnost negativnih emocija s 33 mjeseci.

Kada kaznite svog mališana jer je bilo ljuto ili se uplašilo, dijete će naučiti skrivati svoje osjećaje, umjesto da ih iskazuje. Takvi mališani mogu postati izuzetno tjeskobni kada se jave spomenuti osjećaji jer znaju kako će biti suočeni s negativnim posljedicama, objasnili su stručnjaci.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo