Psiha

Psiha

Ljeto – idealno vrijeme za cijelu obitelj!

Foto: Shutterstock

Ljetni školski praznici oduvijek su bili vrijeme u godini kada se užurbani ritam svakodnevnog života malo opusti. Vrijeme je to godišnjih odmora, smanjenih obaveza, lijepog vremena, dugih toplih dana….

Vrijeme školskih praznika potrebno je iskoristiti za razonodu, odmor, uživanje, istraživanje, druženje. Idealna je to prilika da obitelj bude na okupu.

Slobodno vrijeme omogućit će da se bavimo nekim stvarima za koje inače nemamo vremena. Omogućit će da više vremena provedemo sa svojom djecom i cijelom obitelji.

Kako ljeto maksimalno iskoristiti?

1. Odlazak na more provjerena je stara metoda. Odlična je to prilika da cijela obitelj uživa u blagodatima ljeta. More, sunce, ljetne šetnje zasigurno će vas opustiti, popraviti vam raspoloženje, napuniti baterije i povezati vas međusobno.

2. Ostanak kod kuće ne mora značiti nužno lošiju varijantu. Danas se u mnogim gradovima tijekom školskih praznika organiziraju razne radionice koje nude tematski zanimljive sadržaje. Interesirajte se preko interneta ili u školi što se odvija u vašoj blizini. Uključite se u takav rad. Na taj način družit ćete se oko zajedničke tematike što će vas međusobno još bolje povezati a i zabaviti. Ujedno, bit će to izvor novih prijateljstava i za vas i za vaše dijete.

3. Praznici su odlično vrijeme i za razne izlete. U Hrvatskoj postoje mnogi zanimljivi interaktivni muzeji koji će sigurno biti zanimljivi vašoj djeci. Obiđite ih. Prije izleta se pripremite i istražite sve na zadanu temu. Potaknite svoje dijete na istraživački rad, predložite mu da vam on bude vodič na izlet koji organizirate. Na taj način zaokupit ćete mu vrijeme i razvijati njegove organizacijske vještine.

4. Ne morate otputovati negdje daleko. Uz malo mašte možete organizirati ludu zabavu i u vlastitom domu. Odredite tematske dane. Istražite razne zemlje, običaje, kuhinje… Ponašajte se i kuhajte kao u Kini, Americi, Japanu i sl. Ili imajte “žuti dan” kada je dozvoljeno sve što je žuto (od odjeće do hrane). Napravite plan i zabavljajte se!

5. Deka na travi, ručak pod suncobranom… to je moguće i u vlastitom dvorištu, na balkonu ili čak dnevnom boravku.

Uvedite neobičnosti u svaki dan. Ove aktivnosti zahtijevaju određenu organizaciju, ali istovremeno razbijaju monotoniju i na taj način vas opuštaju i zabavljaju. A školski praznici idealno su vrijeme za to!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo