Psiha

Psiha

Ne odustaj, budi zahvalan i ljubazan… Ove fraze ponavljajte djetetu

Shutterstock

Igramo tu ulogu najbolje što znamo, ponekad uvjereni da znamo što radimo, a ponekad sumnjajući u svoje poteze i metode.

Mnogi roditelji odgajaju svoju djecu prema modelu svojih roditelja (tj. kako su njih odgajali), a mnogi rade upravo suprotno kako bi izbjegli pogreške svojih roditelja. No svi se slažu u istoj želji da odgoje svoje dijete u sretnu i samopouzdanu osobu.

Ponavljajte im ove fraze i učite ih ispravnom načinu razmišljanja

1. “Uvijek daj najbolje od sebe.”

Nažalost, moderan svijet je ljudima usadio u glavu vjerovanje kako ćemo biti najsretniji ako puno imamo. Naučeni da naša djeca moraju imati najnoviji mobitel, propuštamo ih naučiti možda najvažnije lekcije. Jedna od njih je da je čovjek najsretniji kada daje bez da traži išta za uzvrat. Uz takve ljude, sigurno je kako bi svi živjeli u ljepšem, zdravijem svijetu. 
Naučite djecu kako je davanje puno vrjednije od primanja jer vidjeti osmijeh na nečijem licu je puno veća nagrada od bilo čega materijalnog. 

Jeste li za dinosaura od pirea i puretine? Hrana koju će mališani odmah pojesti

2. “Cijeni mali stvari.”

Sigurno već shvaćate kako se vaše dijete na kraju dana najviše veseli malim stvarima – leptiru na cvijetu, zajedničkim putovanjima i njih će pamtiti. Njegujte tu jednostavnost kod djece jer će naučiti što je prava sreća i kroz život će uvijek znati stati, udahnuti i biti sretni što su živi. 

3. “Ne odustaj.”

Mnogi, umorni od traženja i neispunjenih obećanja, odustanu i pristanu na život kakav nisu sanjali a takvo ponašanje vodi prema dugotrajnom nezadovoljstvu. Naučite djecu da u životu traže ono što zaslužuju, što god to bilo dokle ne šteti drugim ljudima. 

Vaše dijete mašta kako će postati novi Luka Cindrić? Bez podrške roditelja na to može zaboraviti..

4. “Uvijek budi zahvalan.”

Bez obzira na to što vam se trenutno događa, uvijek se dobro prisjetiti da imate krov nad glavom, hranu na stolu i obitelj. Djecu je potrebno podsjećati koliko su te stvari važne i da je potrebno biti zahvalan i znati da su to “velike” stvari. 

5. “Ljubaznost je najveći dar.”

Ništa vas neće koštati ako ste ljubazni, ali nekome će to biti najvrjedniji dar na svijetu. Ako naučimo djecu da budu ljubazni i pažljivi a da pritom ne očekuju isto od druge osobe, sigurno će izrasti u sretnije ljude. 

A. A.

Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo