Nemojte da vas dijete preduhitri i iznenadi škakljivim pitanjima: Evo kako razgovarati o seksualnosti - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Nemojte da vas dijete preduhitri i iznenadi škakljivim pitanjima: Evo kako razgovarati o seksualnosti

Seksualnost je zasigurno jedna od izazovnijih tema obiteljskih rasprava pa tako velik broj roditelja osjeća i nelagodu pri samoj pomisli započinjanja razgovora o tome sa svojom djecom.

Međutim, nerijetko se događa da ih djeca preduhitre i iznenade škakljivim pitanjima prije nego što su to očekivali, a to je posebice izraženo u današnje vrijeme koje je obilježeno rapidnim razvojem tehnologija zbog kojeg su djeca puno ranije izložena raznim informacijama. Upravo iz tog razloga Udruga roditelja „Korak po korak“ s pomoću stručnjaka pruža besplatno savjetovanje za sve roditelje kojima je potreban savjet kako o odgovornom spolnom ponašanju razgovarati sa svojom djecom. Na taj način osvještavaju važnost uloge roditelja u pravilnom spolnom sazrijevanju djece i mladih, a ujedno i senzibiliziraju stručnjake o problematici maloljetničkog roditeljstva, nužnosti preventivnog djelovanja i oblicima podrške.

Udruga pruža pomoć i podršku u okviru portala, odnosno savjetovališta za maloljetne trudnice i roditelje pod nazivom „Mama je mama“ koje djeluje više od 15 godina s ciljem edukacije i prevencije rizičnih ponašanja mladih. Usluge savjetovališta u potpunosti su besplatne za korisnike i provode se uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Grada Zagreba.

Često roditelji smatraju da su djeca premlada da bi s njima pričali o seksualnosti, što nije u potpunosti krivo, no određene razvojno prilagođene informacije djeca trebaju dobiti od najranije dobi. Spolni razvoj odvija se od rane dobi te kako su informacije djeci lako dostupne, djeca će ih dobiti htjeli mi to ili ne, no pitanje je o kakvim će se informacijama raditi i kako će ih oni sami protumačiti. Zanimljiva je činjenica da razgovor o seksualnosti ne bi trebao biti jedan veliki razgovor već zapravo kontinuiran niz manjih razgovora tijekom cijelog odrastanja djeteta. Iz tog razloga potičemo roditelje da preuzmu inicijativu i da ne čekaju da im djeca sama postave pitanja, već da koriste svakodnevne situacije kao priliku za male razgovore i prijenos informacija o seksualnosti, poručila je psihologinja Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“.

Podaci prikupljeni različitim istraživanjima ukazuju na to da adolescenti koji su informiraniji zapravo kasnije stupaju u seksualne odnose i time pobijaju tezu kako razgovor o seksu može ohrabriti djecu na rano stupanje u seksualne odnose. Veća informiranost može povećati osjećaj odgovornosti koju nosi seksualni odnos i ukazati na moguće posljedice kojih djeca često nisu svjesna te zadovoljiti znatiželju i smanjiti potrebu za eksperimentiranjem. Informiranjem djece može se smanjiti rizik od spolnih bolesti, i neplaniranih trudnoća.

Udruga roditelja „Korak po korak“ još je 2016. godine među korisnicima portala provela istraživanje o važnosti otvorenog razgovora o seksualnosti. Rezultati su pokazali da 85 posto roditelja smatra da će razgovor djeci pomoći da se ponašaju odgovorno i donesu bolje odluke, a 61 posto da će na taj način biti manje pod utjecajem medija i pritiskom vršnjaka. Da se u školi nedovoljno obrađuje tema seksualnosti i odgovornog spolnog ponašanja, prije pet godina smatralo je čak 77 posto roditelja. S druge strane, samo 5 posto mladih ispitanika navodilo je roditelje kao glavni izvor informacija o spolnosti, a 60 posto njih kazalo je da bi voljeli o tome razgovarati s njima.

Više informacija može se pronaći na www.maloljetni-roditelji.net, a termin za besplatno savjetovanje može se rezervirati na mailu info@urkpk.org ili telefonu 095/4855-112. Savjetovanje je besplatno, radnim je danima dostupno u Zagrebu prema ranijem dogovoru, a dostupno je i online ili telefonski u cijeloj Hrvatskoj.

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo