Psiha

Psiha

O poklonima iz kutka psihologa

Sve se veći broj obitelji danas u zemlji suočava s financijskim problemima – u takvoj atmosferi, posljedice svakako osjećaju i djeca. Brojna istraživanja pokazala su da socioekonomski status pojedinca ima utjecaj na gotovo sve sfere njegova života.

Kako se bliži vrijeme blagdana, mnogi roditelji u panici razmišljaju kako ispuniti djetetove želje koje evidentno nadilaze njihove mogućnosti. I na kraju, umjesto veselja i ugodne obiteljske atmosfere, Božić roditeljima postaje financijski teret a djeca ga poistovjećuju s materijalnim – skupim poklonima koje tada traže i očekuju od roditelja.

Začarani krug materijalizma

U zadnje vrijeme, sve češće uočavam kako se primjerice za krizme rade male svadbe: roditelji unajmljuju salu u restoranu, dolazi brojna obitelj (uža i šira) i prijatelji, djeca naručuju skupe poklone od kuma/kume, djevojčice – krizmanice odlaze na frizure, manikure, kupuju se skupe haljine i cipele… I sve bi to izgledalo lijepo i bajkovito da se nakon takvih proslava roditelji ne zakopavaju u još dublji minus, u još veću besparicu. Danas je teško odbiti želju djeteta kada “svi budu imali proslavu u restoranu”, kada će i “drugima kum kupiti mobitel od 4.000 kn”, kada će “sve cure imati umjetne nokte i haljine iz tog i tog dućana”. I u želji da njihovo dijete ne bude izolirano, u želji da svom djetetu pruže ono što su i drugi roditelji uspjeli pružiti svojoj djeci, ulazimo u jedan začarani krug, krug u kojemu dominira materijalizam i krajnje nadilaženje vlastitih mogućnosti. Nažalost, ni mediji baš ne idu na ruku roditeljima: stvaranje slike prema kojoj je vrhunac blagdana darivanje i skupi pokloni kao jedini način kako djecu učiniti sretnom, servira se kroz brojne reklame kojima smo bombardirani tijekom blagdana. Proizvođači i marketinški stručnjaci posvećuju puno pažnje u nalaženju raznih strategija kako da namame djecu da požele baš njihov proizvod. Sugestibilnost djeteta i osjetljivost roditelja koji će učiniti sve da njihovo dijete bude sretno, dobitna su kombinacija za potrošnju.

Smisao blagdana nije samo darivanje

No, činjenica jest da smisao blagdana nije i ne mora biti samo u darivanju i bogatom blagdanskom stolu čija nam se slika “servira” putem medija. Materijalne stvari ne mogu djetetu nadomjestiti ljubav i pažnju roditelja, vesele i ugodne zajedničke trenutke, smijeh, razgovor. Brojna istraživanja o sreći adolescenata pokazala su kako ekstrinzični životni ciljevi kao što su popularnost, bogatstvo i privlačan izgled nisu povezani s većom subjektivnom dobrobiti. Drugim riječima, vaše dijete se na kraju vjerojatno neće sjećati svih skupih stvari koje je dobilo od vas, ali će mu u pamćenju zasigurno ostati urezani zajednički trenuci provedeni s roditeljima. Isto tako bitno je napomenuti da djeca koja osjećaju da ne dobivaju dovoljno ljubavi i pažnje, mogu lako razviti ovisnost o vanjskim stvarima koje će im odvlačiti pažnju od unutarnje praznine. Iako se stav i odgovornost djeteta prema novcu i materijalnim stvarima razvijaju od najranije dobi kroz roditeljsko postavljanje jasnih granica te razlikovanje djetetovih potreba od želja, još uvijek možemo svojoj djeci kroz ove blagdane prenijeti poruku kako smisao blagdana nije u skupim poklonima, već u druženju, zajedničkim trenucima i zbližavanju. Bez obzira jesmo li vjernici ili ne, ništa nas ne sprečava da nas ponese blagdanski duh, da nataknemo osmijeh na lice, okružimo se ljudima koje volimo i krenemo s veseljem u Novu godinu!

Savjeti roditeljima:

  • S obzirom da su već gotovo svi gradski trgovi okićeni, izvedite dijete u večernju šetnju gradom kada sve lampice sjaje, uživajte u okićenim trgovima. Zima nosi i brojne radosti – ako je pao snijeg, možete otići na obližnje brdašce, zajedno se sanjkati s djecom, praviti snjegovića ili se grudati. Djeca će sigurno uživati! Čak i oni stariji neće imati ništa protiv jednog dvoboja u grudanju.
  • Neovisno o svojoj spretnosti i smislu za izradu kreativnih stvari, bilo bi dobro da sami izradite svoje ukrase, čestitke, jaslice. Iako se ukrasi mogu kupiti za relativno malo novaca, uvijek možete napraviti svoje. Djeca se vole kreativno izražavati i ako ih uključite, rado će sudjelovati u izradi nakita za bor ili čestitkica. Zajedno osmislite nešto i svakako pohvalite njihov trud! Ako vam se čini da imate dvije lijeve ruke i da vaš ukras više sliči muffinu nego kuglici za bor, uvijek se možete šaliti na račun svojih „umjetničkih sklonosti“ a tako obješena kuglica na boru zasigurno će svake godine biti izvor smijeha i podsjetnik na veselo druženje.
  • Prilikom pripremanja poklona za ostatak obitelji uključite djecu: pitajte ih što misle čemu bi se ta osoba veselila. Možete izraditi zajedno s djecom poklon-bonove kojima ćete iznenaditi drage osobe (primjerice, poklon-bon može uključivati zagrljaj, odlazak u šetnju i sl.), ili pak ukrasiti staklenke u koje ćete ubaciti porukice za svaki tjedan u godini (i djeca mogu osmisliti lijepe poruke ili ih naći na Internetu).
  • Kod kupovanja poklona djetetu, držite se principa “što dijete voli“ a ne što vi smatrate da mu treba. Skup poklon ne znači uvijek i idealan poklon.
  • Učite djecu da budu zahvalna i da cijene ono što posjeduju. Darujte svoje vrijeme ili stvari koje vam više ne koriste onima kojima treba, a u sve to uključite i djecu. Djeca mlađe dobi mogu darovati igračke, a starija odjeću/cd – na taj način razvijamo empatiju kod djece, osviještavamo da svojim postupcima mogu usrećiti nekog drugog, da materijalne stvari ne znače puno ako je to jedino što imamo.

I za kraj, imajte na umu da djeca jako cijene vrijeme koje im posvetimo – pa čak i oni stariji za koje nam se tako naizgled ne čini. Iskoristite ovo blagdansko vrijeme za stvaranje obiteljskog ozračja, punog ljubavi, međusobnog uvažavanja i povjerenja. I zapamtite: bogati smo tek kad imamo nešto što ne bi nikada mogli kupiti novcem.

Autorica teksta:

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener
Centar Proventus (www.centarproventus.hr)

 

 

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo