Psiha

Psiha

Praznici su tu: Može li dijete ostati samo kod kuće dok radite? Evo što kažu stručnjaci

Ostaviti dijete samo kod kuće dok radite za neke je nezamislivo, a drugim je roditeljima to sasvim normalno.

Obiteljska terapeutkinja, Catherine Pearlman, kaže kako je važno prije te odluke razlučiti je li dijete dovoljno odgovorno da to napravite. Dodaje i kako nema univerzalnog jasnog odgovora , ali da postoji nekoliko faktora koji vam mogu pomoći pri donošenju odluke. Prema njenim riječima, generalno je OK ostaviti doma dijete dok idete do dućana, ako ono ima oko 12 godina. 

Znakovi koji otkrivaju da je vaše dijete spremno biti samo doma 

Neka će djeca biti puno zrelija u određenim godinama od druge. Pearlman savjetuje da odgovorite na ova pitanja prije nego odlučite je li sigurno dijete ostavljati doma tijekom ljeta – same. 

  • Može li dijete samo brinuti o ispunjavanju osnovnih obaveza sa samopouzdanjem? 
  • Zna li što treba napraviti ako dođe do hitne situacije? 
  • Hoće li znati pozvati policiju ili hitnu pomoć?
  • Osjeća li se ugodno kad traži pomoć ako je u problemu? 
  • Donosi li generalno dobre odluke? 
  • Koja bi pravila trebala postojati ako dijete ostaje samo doma? 

Koja je razlika između srama i sramežljivosti? Velika je, a roditelji bi je trebali biti posebno svjesni

Svaka obitelj ima svoja pravila, ali Pearlman ipak neke savjete nudi svima: 

  • Ne bi se smjela koristiti pećnica, što se ne odnosi na stariju djecu koja znaju kako se koristi. 
  • Djecu se mora upozoriti da nikoga ne puštaju u kuću kada su sami osim ako roditelji prethodno tu posjetu nisu najavili. Ono što ne želite je da dijete otvara vrata svakome. 
  • Važno je dati određeno vrijeme koliko smiju provoditi ispred TV ekrana. 

Što djeca smiju raditi kada su sama kod kuće? 

Možemo sa sigurnošću tvrditi da se neće primiti čišćenja kuće pa im to nemojte niti ostavljati kao zadatak.  Umjesto toga stručnjakinja savjetuje da planirate aktivnosti koje će ih zabaviti, poput raznih igrica ili filmova. Takvi “zadaci” će uzrokovati da se svaki put vesele što će ostati sami. 

Ako sve prođe prema planu, oni će tako u veselju naučiti što je neovisnost i razvit će se samopouzdanje, navodi Pearlman. Važno je ustvari učiniti sve da im ne bude dosadno kada su sami doma. 

“Svako malo za njih pripremim raspored jer je struktura važna. Jednom kad njihov um odluči da mu je dosadno, sve pada u vodu. Jednom sam napravila listu o tome što da jedu za doručak, ručak i večeru taj dan te sam dodala aktivnosti kojima bi se mogli baviti, poput slaganja majica, igranja skrivača ili slaganja Lego kocki”, dodaje. Još je jedan savjet – čitanje knjige pa im možete zadati 15 minuta čitanja kad vas nema, a prije nego smiju upaliti TV ekran. 

Želite ipak dijete zaštititi što više možete? Psihologinja kaže kako pretjerana kontrola nije dobra 

S tom željom da zaštitimo dijete dolazi i druga strana medalje koja i nije toliko sjajna: pretjerana kontrola, navodi psihologinja Kristina Bačkonja te pojašnjava kako je za djetetov razvoj, a da bi moglo napredovati, osamostaliti se i u konačnici da bi jednog dana moglo postati sretan čovjek,potrebno kod roditelja zatomiti poriv za pretjeranom kontrolom. 

Razmažena djeca se ne rađaju, ona se odgajaju. Izbjegnite najveće pogreške!

“Što je pretjerana kontrola? Rekla bih da sve što (ne) radimo iz straha vjerojatno upućuje upravo na pretjeranu kontrolu. Primjerice, ne vodimo dijete na bazen jer tko zna što bi se sve tamo moglo dogoditi. Ne puštamo dijete na maturalac u Španjolsku jer je to dalek put i strana zemlja. Posuđujemo djetetu knjige za lektiru iz knjižnice jer ćemo tako biti 100% sigurni da će imati knjigu. Idemo u školu „boriti“ se za njegove ocjene i dogovarati kada će koju ocjenu ispraviti (ovo bi rado činili i na fakultetu) jer tko zna što će se dogoditi ako oni nešto ne poduzmu. I tako dalje, i dalje.”, zaključila je. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo