Psiha

Psiha

Koja je razlika između srama i sramežljivosti? Velika je, a roditelji bi je trebali biti posebno svjesni

Jesu li sram i sramežljivost isto? Često mislimo da jesu, ali ipak postoji razlika.

Sram je negativna emocija. Svaka rečenica koja na negativan način opisuje osobnost djeteta jedan je korak u izgradnji srama. Ukoliko se dijete često suočava s takvim kritikama, njegov rast i razvoj bit će zaustavljen. Moguće je da takvo dijete, čak i kasnije kao odrasla osoba, neće uspjeti ostvariti svoje životne ciljeve baš zbog pretjeranog osjećaja srama.

Sramežljivost se može definirati kao osjećaj strepnje prilikom suočavanja s novim situacijama ili ljudima. Sramežljivim ljudima jednostavno treba malo više vremena da bi se upoznali s novom okolinom ili osobom.

Svakodnevno se suočavamo s neprepoznavanjem važne razliku između srama kao negativne emocije i sramežljivosti, što se najčešće odražava upravo na naše najmlađe. Često suočavanje s kritikama i negativnim riječima koje opisuju djetetovu osobnost korak su prema izgradnji srama, što ima snažan utjecaj na osobni i emocionalni razvoj djece te naposljetku predstavlja i veliku prepreku za ostvarenje njihovih daljnjih životnih ciljeva.

Kako bi roditeljima osvijestili opasnosti isticanja negativnih osobina koje vode prema osjećaju srama, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Adrija Štampar“, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, organiziraju tribinu za roditelje po nazivom „Sram i sramežljivost – što ćemo sad?“, koju možete pratiti online u srijedu 26. siječnja 2022., s početkom u 18 sati, putem službenog YouTube kanala NZZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“.

O problemu pretjeranog srama, njegovim posljedicama kao i razlikama između srama i sramežljivosti među djecom govorit će mr. Andreja Radić, dipl. socijalna radnica.

Ako ste roditelj, ove česte fraze ne govorite djetetu! Vjerujte, i vas su nekad živcirale

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo