Rano u krevetu - manje problema s kilogramima - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Rano u krevetu – manje problema s kilogramima

Mališani koji idu rano na počinak i koji se bude ranije mršaviji su od svojih prijatelja noćnih ptica, zaključili su istraživači Sveučilišta Južne Australije.

Dok su prethodna istraživanja pokazala kako su djeca koja kraće spavaju izložena povišenom riziku od razvijanja pretilosti ili prekomjerne težine, ovom je studijom ustanovljeno kako je vrijeme odlaska u krevet najbitnija stavka. Naime, djeca koja su kasno išla na počinak i kasno se budila jednako su dugo spavala kao i mališani koji su ranije išli spavati i koji su se ranije budili.

Tako su australski stručnjaci pratili 2.200 malih ispitanika starih između devet i 16 godina. Bilježili su kada su lijegali u krevet i kada su se budili četiri dana za redom te analizirali dnevne aktivnosti mališana.

Ustanovili su kako su tinejdžeri koji su dugo budni po noći i koji se kasnije bude 1,5 puta skloniji pretilosti u odnosu na djecu koja rano idu na počinak. Oni provode 48 minuta više pred TV-om, igrajući video igrice ili surfajući internetom – i to uglavnom između 19 sati i ponoći.

Jednako tako, djeca koja rano idu spavati provedu 30 minuta dnevno više baveći se nekom tjelesnom aktivnošću.

Djeca koja kasno idu spavati i koja se kasnije bude bila su u većoj mjeri pretila. Obično dolaze iz kućanstava s malo prihoda, rade i imaju braću i sestre, tvrde istraživači. Oni savjetuju roditeljima da podupiru tjelesne aktivnosti svoga mališana i otprave ga rano na počinak kako bi osigurali veće izglede za normalnom težinom.

Studija je objavljena u časopisu Sleep.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo