Psiha

Psiha

Što svaki roditelj mora znati o trećem krajniku: Kada operirati i kako može izazvati smetnje sluha

Foto: Shutterstock

U priručniku za roditelje pod nazivom “Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju” izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje odlučila je mladim roditeljima pomoći da prepoznaju kada je vrijeme za odlazak k liječniku, a kada problem mogu riješiti sami ili ga čak i spriječiti.

Dr. Željke Roje se više od 20 godina usavršavala na području otorinolaringologije u Hrvatskoj i inozemstvu, a nebrojene je sate provela s djecom i roditeljima u ambulanti. Inspiracija za pisanje priručnika, koji se može kupiti putem stranice biramzdravlje.hr, mali su joj pacijenti i zbunjeni roditelji te želja da im pomogne brzo i stručno. Cijeli intervju pročitajte ovdje, a upitali smo je i što sve roditelji moraju znato o trećem krajniku.

Liječnica otkrila zbog čega najčešće djeca dolaze u njenu ordinaciju, ali i u kakve sve mitove roditelji vjeruju

Što svaki roditelj treba znati o trećem krajniku?

Treći krajnik je “kugla” limfnog tkiva koja se nalazi iza nosa (u nosnom dijelu ždrijela). Ako u cijelosti zatvara hoane nosa (izlaz iz nosnih šupljina), dijete ne može disati na nos, hrče, ima prekide u disanju, nazalno govori, ima stalno otvorena usta, često slabije čuje, viče dok govori, ima podočnjake. Dijete ima karakterističan izraz lica koji se naziva adenoidno lice ili “facies adenoidea”. Treći krajnik se nalazi ispred kralježnice i iza nosa i može se pregledati i vidjeti samo kroz nos! Za to služi endoskop – kamerica kojom se prođe kroz nos i pogleda veličina i izgled trećeg krajnika.

Facies adenoidea

Osim što predstavlja mehaničku zapreku disanju, treći krajnik može biti i žarište infekcije u kojem mirno prebivaju bakterije, a koje s vremena na vrijeme “prošetaju” do srednjeg uha izazivajući upale i moguće smetnje sluha. U takvim situacijama valja učiniti operacijski zahvat – adenoidektomiju, odnosno odstraniti treći krajnik.

Kada operirati treći krajnik?

1. Kad dijete ima poremećaj disanja tijekom spavanja (hrkanje, prekidi u disanju).

2. Kad dijete ima česte bakterijske upale nosa, treće mandule i srednjeg uha.

3. Kad ima malo probleme navedene i pod 1. i pod 2.

4. Kad ima oslabljen sluh zbog loše funkcije Eustahijeve cijevi jer velika treća mandula onemogućava normalno izjednačavanje tlaka u srednjem uhu.

Može li se pretjerati s antibioticima u dječjoj dobi? Odgovor se neće svidjeti nijednoj mami

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo