Psiha

Psiha

Vaše dijete ne smije sjediti u ovom položaju!

W pozicija sjedenja se najčešće može vidjeti kada dijete ili osoba sjede na podu, s tim da su njihove noge sa strane u obliku W slova.

Ovakvo sjedenje tipično je za djecu male dobi dok se igraju i dobro je kada se gleda iz perspektive fleksibilnosti, no dugoročno ponavljanje sjedenja u ovoj poziciji, može ostaviti teže ortopedske komplikacije ako se događa tijekom godina kada je dijete najviše u razvoju.

Pedijatrijska američka služba je objasnila kako u drugim sjedećim pozicijama, djeca bolje razviju kontrolu nad trupom i rotacijom tijela – dvije vještine koje su potrebne za daljnji razvoj motoričkih sposobnosti i dominacije ruku. U W poziciji sjedenja, djeca imaju veću potporu trupa te ta im pozicija onemogućava igranje lijevo ili desno, već samo ispred sebe zbog čega izostaje i razvoj i kontrola nad rotacijom tijela te dijete ne nauči kontrolirati težinu.

Ovo su najčešće greške u odgoju djece!

Dugoročne ortopedske komplikacije

1. Ograničeno pomicanje kukova

W sjedenje stvara veliki pritisak na kukove i na koljena te se oni s vremenom naviknu na taj pritisak. Dugoročno sjedenje u ovoj poziciji ograničit će pomicanje kukova te će dijete s vremenom imati više problema sjediti s nogama ispred sebe.

2. Zategnutost mišića

Zategnust se najčešće može osjetiti s jedne strane kukova, a dijete će imati problema održavati ravnotežu koristeći samo jednu nogu

3. Dislokacija kukova

Učestalo sjedenje u W poziciji, može rezultirati dislokacijom kukova.

Kako odviknuti sebe ili dijete od sjedenja u W poziciji?

Odvikavanje od ovakvog sjedenja neće biti lako, baš zato što dijete osjeća određenu sigurnost i stabilnost. Svakodnevno dijete treba podsjećati da sjedne u drugačiji položaj, da su noge ispred njih, raširene ili ne, ili da kleče. Također, dijete može sjediti u sjedu lopoča. Iako će ovakvo odvikavanje trajati dugo, budite strpljivi, a pri tom možete dijete i učiti da ispravno drži i leđa.  

Saznajte je li sjedenje jednako opasno kao pušenje, te kako nas uredski posao ubija iz dana u dan!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo