Psiha

Psiha

Trebamo imati trenutke samo za sebe jer oni su neprocjenjivi 

Foto: Shutterstock

Tehnologija je osigurala da smo uvijek povezani s ostatkom svijeta, zato si sami trebamo osigurati povremenu samoću

Jesmo li ikad zapravo sami? Pa i ne baš. Tehnologija je osigurala da smo uvijek povezani s ostatkom svijeta. Učinila je da nas od interakcije dijeli jedan klik i otad je svijet postao puno manji. U isto vrijeme, svakodnevno vidimo poticanje na suradnju i pokrete vezane za to u svakom aspektu našeg rada i života. Popularne riječi idu u beskraj: grupno razmišljanje, izgradnja tima i timski rad, angažman itd. Ideja o usamljenom geniju blijedi, a suradnja je nova kraljica. Ovi pokreti zasjenili su jedan od najvažnijih dijelova naših života – samoću. 

Foto: Shutterstock

Samoća nije usamljenost

Kao što je rekao Nikola Tesla: “Budite sami – to je tajna stvaranja: budite sami, tada se rađaju ideje”. Moć samoće ne treba odbaciti. Nažalost, naša kultura transformirala je ideju o samoći u neku vrstu ekscentričnosti koju dobro prilagođeni pojedinac ne bi trebao doživjeti. U ovom slučaju govorimo o samoći, a ne o usamljenosti, iako se čini da je razlika zamagljena. Ipak, samoća ima mnogo toga što može ponuditi u svim aspektima našeg života i svaki pojedinac treba uložiti svjestan napor da je redovito doživljava. Unatoč svim vanjskim čimbenicima koji nas odvlače od mogućnosti da budemo sami, trebamo se truditi imati takve trenutke jer su neprocjenjivi. Evo samo nekoliko od mnogih dobrobiti koje proizlaze iz samoće. 

Kreativnost  

Biti sam omogućuje vam da budete sa svojim mislima i da otkrijete svoj vlastiti glas. U trenucima samoće otkrivate svoj pravi identitet i način izražavanja. Slobodni ste od bilo kakvih prekida ili vanjskih mišljenja. To je samo vaš vlastiti glas. Kreativnost cvjeta u samoći. Omogućuje vam da uronite u ideje, usredotočite se na probleme, razmišljate izvan okvira i posegnete duboko u sebe i svoju maštu na način koji nije moguć u blizini drugih. 

Sve analizirate i teško se opuštate? Psihologinja otkriva kako izaći iz začaranog kruga

Razumijevanje 

U isto vrijeme samoća vam pruža savršenu priliku da budete sami sa sobom i doista shvatite tko ste. Biti sam sa svojim mislima može otkriti mnogo toga o vama što inače ne biste shvatili. Stjecanje dubljeg razumijevanja sebe pomoći će vam u svim aspektima vašeg života. I ne samo za sebe nego i za druge. Što bolje poznajete sebe, to bolje možete biti partner, prijatelj i osoba u svim drugim odnosima. Nadalje, ovo se shvaćanje može primijeniti na sve s čime imate posla: vaše strahove, vaše borbe, vaše demone – sve se može shvatiti uz malo vremena za razmišljanje. 

Obnova 

Velik dio benefita samoće jest i to što vam daje priliku da se opustite i oporavite od svakodnevnog stresa. Vaše svakodnevno putovanje na posao, rutine spavanja, smetnje, ljudi i još mnogo toga imaju nevidljiv utjecaj na vaš život. S vremenom, ovo vas može poraziti: slomiti vašu volju, vašu inspiraciju i vaše vrijednosti. Udaljavanje od svega omogućuje vam da prekinete ciklus i oporavite se od svoje tipične rutine. Omogućuje vam da se uzemljite, ponovno otkrijete svoje ciljeve i podsjetite se što je važno u vašem životu. Imate li ovaj prostor, bit će još lakše biti spreman na žrvanj kada se vratite. 

Produktivnost 

Svi smo čuli za velikog umjetnika ili pisca koji bježi na najvišu planinu ili pusto jezero da odradi posao, daleko od svih smetnji. Oni to rade jer doista djeluje. Kada imate jasno definiran zadatak koji zahtijeva usredotočenu pažnju, samoća je najbolji način da postignete svoje ciljeve. Svakako je lakše obaviti posao kada nemate telefonski poziv ili sastanak ili zvučni signal ili zujanje koji se uvijek natječu za vašu pozornost. U tim situacijama vaša puna pozornost može se usmjeriti na zadatak koji imate. Očigledno je da je samoća vrijedna praksa u životu koju svi trebamo češće omogućiti sami sebi. Pitanje je kako to možemo učiniti u današnjem svijetu? Zvuči sjajno, ali ostvariti to može biti malo teže. U stvarnosti, samoću možete pronaći bilo gdje, samo se trebate dodatno potruditi da to učinite. Obraćajući pozornost i maksimalno iskorištavajući zatišja u svom danu, možete svakodnevno pronaći samoću. 

Stalno ste umorni? Možda samo često jedete ovu popularnu namirnicu

I samo jedno upozorenje. Nije cilj biti stalno sam. Postoji vrijednost u interakciji i suradnji, ali mora postojati ravnoteža. Trenutačno se čini da smo pobjegli iz ove ravnoteže i da smo previše povezani. Stoga pokušajte odvojiti malo vremena za sebe i biti sami. Možda ćete otkriti da je puno ugodnije nego što ste mislili. 

Foto: Shutterstock

Kako pronaći samoću?

Dva su glavna pristupa koja vam mogu pomoći da pronađete samoću. Prvi je da kreirate bunker. Upravo tako. Prilično se morate zatvoriti od ostatka svijeta kad se ukaže prilika. Evo nekoliko primjera: 

• zatvorite vrata ureda na sat vremena  

• idite ranije na posao, kad nema nikoga 

• uzmite pauze za ručak sami 

• idite sami u svakodnevnu šetnju 

• ostanite do kasno budni ili se rano probudite kod kuće. 

Poanta je u tome da neko vrijeme kradete te prilike kako biste bili sami sa sobom. Glavni dio toga je isključivanje tehnologije. Iako prirodno imamo trenutke samoće tijekom dana, često ih troši tehnologija. Dakle, da bi ovo doista funkcioniralo, morate je ukloniti iz jednadžbe. Isključite telefon, prijenosno računalo, iPad ili TV ili što god imate i samo budite. 

Drugi pristup, koji nije samo zabavniji nego i korisniji, jest pobjeći od svega. Umjesto da se zatvorite od svih, samo stavite distancu između sebe i njih. Krenite na putovanje, idite na odmor, pješačite, popnite se na planine ili kampirajte uz jezero. U ovom slučaju samo pokušavate pobjeći od civilizacije. Ako možete prihvatiti ovaj pristup, samo ne zaboravite imati na umu ove točke kako bi vam se isplatilo: 

• dajte si dovoljno vremena, ako odete, neka bude korisno 

• otiđite nekamo gdje ćete se smiriti, priroda je odlično mjesto za početak 

• ostavite tehnologiju iza sebe, to je važno za samoću u svakoj situaciji 

• pustite svoj um da luta i istražite svoje novo okruženje. 

Putovanje bi prije svega trebalo biti o samoći. Nemojte postavljati velika očekivanja u smislu da ćete imati sljedeću veliku ideju ili napisati cijelu knjigu ili osmisliti cijeli svoj život. Možete postići sve ovo, a možda i ne, ali prava je vrijednost u praksi, a ne u ishodu. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo