15 stvari koje sigurno niste znali o vagini! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

15 stvari koje sigurno niste znali o vagini!

Shutterstock

Iako sve dame imaju vaginu, pitanje je koliko znaju o njoj.

Pretpostavljamo da ćete biti iznenađeni nakon što pročitate nekoliko informacija o organu koji nam je “dobro poznat”.

Krenimo redom…

1. Vagina je organ koji se sam čisti

Suprotno poznatom mišljenju, ne trebate se prati stalno jer se vagina sama čisti. Kako? Proizvodi zaštitnu supstancu kako bi se riješila neželjenih tekućina i bakterija.

2. Orgazam je bolji od bilo koje tablete protiv bolova

Za vrijeme orgazma mozak otpušta horomon endorfin koji djeluje otprilike kao prirodni morfij. Rezultat nije samo nalet euforije već će orgazam smiriti bolove.

3. Male djevojke nemaju male vagine

Radi se o mitu da visoke djevojke imaju velike vagine. Realno je nemoguće imati “usku” vaginu jer je to elastičan organ koji se širi prema potrebi.

4. Cure i dečki – svi smo isti

Možda se ne primjeti sličnost ali klitoris i penis započinju “život” od istog tkiva. Tijekom prvih 8 tjedana od začeća, tkivo će se pretvoriti u penis ili klitoris.

5. Nisu sve gljivice loše

Gljivična infekcija je ustvari pretjerano razmnožavanje onih koje već žive u vašoj vagini, a to se događa zbog pada imuniteta, loše prehrane ili uporabe antibiotika.

Što vaginalni mirisi govore o vašem zdravlju

6. Zdrava vagina nema mirisa

Ako ste u formi i zdravi, vaša vagina ne bi trebala imati mirisa, što znači da će jak miris biti signal da posjetite liječnika. Može se raditi o dehidraciji, gljivičnoj infekciji ili pretjeranom unosu vitaminskih nadomjestaka.

7. Ejakulacija nije rezervirana samo za muškarce

Jeste li ikad imali osječaj da morate na toalet tijekom seksa pa ste se malo suzdržali? Možda ste upravo zaustavili ejakulaciju? Iako znastvenici još nisu otkrili kako točno dolazi do ženske ejakulacije, ona sigurno postoji…

8. Veličina stvarno nije važna

prosječna vagina je velika otprilike 3 centimetra, ali se brojke mijenjaju jednom kad je žena uzbuđena. To bi značilo da veličina penisa stvarno nije važna (osim ako se radi o ekstemima).

9. Kako se zove?

Rodnica ili vagina (potječe od lat. riječi vagina što znači “korice mača”) naziv je za ženski spolni organ. Metafore smišljate sami…

10. Nema svaka žena G točku

Znanstvenici su saznali gdje se nalazi ova točka 2008. godine. Negativna strana tog istraživanja je ta da su saznali i kako ona nije nešto što ima svaka žena… Žao nam je.

11. Vagina se nakon poroda vrača u prvobitno stanje

Iako je zastrašujuć proces, vagina se može raširiti koliko je potrebno za vrijeme poroda pa one horor priče padaju u vodu… Većini se vagina ipak nakon poroda smanji kao da se ništa nije dogodilo.

Donosimo odgovore na pitanja koja se bojite postaviti o porodu

12. Tampon nema kamo…

Zapamtite zauvijek – tampon se ne može izgubiti u vagini. Nemoguće je da se on, kako vjeruju mnoge žene, slobodno kreče po rodnici i trbušnoj šupljini. Prostor prema maternici je toliko uzak da kroz njega mogu prolaziti samo tekućine i sjeme. Ali ako ste ga zaboravili izvaditi i konac tampona se povukao, nazovite liječnika koji će vam odmah pomoći.

13. Orgazam kreče iz mozga

Da živci kroz leđnu moždinu ne jave mozgu da uživamo, mi zapravo ne bismo mogli doživjeti orgazam. Upravo u tome i leži najveća razlika između dva orgazma – način na koji se stimulira određeni živac rezultirat će različitim osjećajima.Naš mozak radi na razinama koje ne možemo kontrolirati

14. Orgazam je nešto… slično povraćanju

Znate li da su orgazam i povraćanje zapravo jako slični? U čemu je razlika koja jednu fizičku reakciju čini poželjnom, a od druge bismo se najradije sakrili? Ugodu možemo zahvaliti malenoj molekuli hormona hipofize oksitocina koji potiče grčenje glatkih mišića intimnog područja. Upravo o toj kontrakciji ovisi koliko snažno ćemo doživjeti orgazam

15. Koja je boja vaših usana?

Nije samo vagina ta koja se mijenja tijekom seksa, isto se događa i stidnim usnama, ali one mijenjaju boju. Ako niste rodile poprimiti će roskastu ili svjetlo crvenu boju. Ako jeste, onda možete primijetiti tamno crvenu boju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo