Psiha

Psiha

5 jednostavnih stvari koje možete ujutro napraviti ako želite biti produktivni cijeli dan

Foto: Shutterstock

Započnite dan na najbolji način uz par trikova koji će vam poboljšati raspoloženje.

Više nas je koji smo nakon što alarm zazvoni nervozni nego sretni jer nas čeka puno posla. Ipak, postoje načini kako možemo taj dio dana iskoristiti najbolje, a studije pokazuju kako pozitivan početak dana može uvelike utjecati na ostatak dana i na osjećaj sreće, navodi terapeut Kayote Joseph.

Razlog leži u tome da početak dana utječe na aktivacijski sustav koji se mijenja ovisno o informacijama koje prima pa je bolje razmišljati nakon buđenja o lijepim stvarima koje vas čekaju nego o onim ružnima.

“Znanost koja stoji iza navika kaže da ponašanje treba moći lako ponavljati i za dobro se nagraditi. Odaberite samo jednu promjenu i na nju se fokusirajte i budite uporni barem jedan tjedan prije nego ukomponirate novu naviku u život. U nastavku donosimo navike koje biste trebali usvojiti kako biste od jutra bili sretni i produktivni.

Svoje tijelo morate razumjeti

“Sretna i produktivna jutarnja rutina je ona koja će misli skrenuti u pozitivnom smjeru“, navodi Marcellus.

Savjetuje da sami shvatite što vas to inspirira mentalno i fizički, razmislite o hrani, vježbanju i onome što će vas motivirati, a kad odlučite izdvojite 4 aktivnosti koje će vas stimulirati i uključite ih u rutinu.

1. Krećite se

Vježbanje, pa čak i samo kratko, može puno učiniti za zdravu jutarnju rutinu. Kretanje će pokrenuti svaku stanicu u tijelu, a vas će razbuditi mentalno i fizički, a ako još tijekom treninga pazite na disanje i dišete svjesno iz trbuha, računajte na nevjerojatnu dozu energije. Uz to će se dogoditi još nešto – aktivirat će se putevi koji služe za rješavanje problema i kreativnost. Dodajte nježne kretnje jutarnjoj rutini kako biste ojačali um i tijelo.

Koraci koji sabotiraju vaš gubitak kilograma – ima ih 5, prepoznajete li se?

2. Jedite zdrav doručak

Prema Marcellusu, doručak koji se sastoji od dvije super namirnice i jedete ga svakog jutra će sigurno poboljšati raspoloženje i povećati proizvodnju dopamina. Važno je i odrediti koje to namirnice vama pružaju najviše energije, možda je to avokado ili jaje, jogurt ili kaša… Odaberite sami ali pazite da se radi o kvalitetnim namirnicama.

3. Brinite o sebi

Meditiranje i zapisivanje u dnevnik onoga na čemu smo zahvalni su samo dva načina koji znače da brinete o sebi. Probudite se i zapišite sve na čemu ste zahvalni bili jučer. No i druge navike, poput pripremanja omiljenog doručka ili vizualizacija dana koji je ispred vas mogu odrediti kakve čete volje biti. Cilj je opustiti mozak i izbaciti stres iz glave ujutro kako bi dan mogao krenuti na najbolji način.

4. Obucite što volite

„Uvijek savjetujem pacijente da se obuku kako vole, a tu se ne radi o taštini već o energiji“, dodaje Marcellus, a to se posebno odnosi na rad od kuće. Svako jutro započnite tako da odjenete nešto u čemu se dobro osjećate, uredite kosu i nanesite šminku. Osjećaj da smo sređeni će dati „gorivo“ našim emocijama.

Primarijus Damir Eljuga otkrio kako ostaje zdrav – navike liječnika koje može svatko usvojiti

5. Budite dosljedni

Ako ste par dana pazili kako vam jutro izgleda ali se onda opet dogodilo da ste se probudili ljuti i nervozni, ne odustajte samo nastavite raditi na sebi.

Jednom kada počnete primjećivati da izazovi pred vama ne stvaraju u vama nervozu i da brzo možete za sve naći rješenje te nemate jake emotivne reakcije, na dobrom ste putu da dan učinite najboljim što on može biti“, dodaje Marcellus.

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo