Psiha

Psiha

5 razloga zašto je vrtlarenje dobro za vaše zdravlje

Foto: Shutterstock

Vrtlarenje budi osjećaj sreće, čuva zdravlje i ljepotu!

Organski uzgojena hrana će svakako poboljšati način prehrane, ali to nije jedini razlog zašto biste dane trebali provesti u vrtu.

Provedena je studija čiji su rezultati potvrdili mišljenje mnogih – vrtlarenje ima pozitivan utjecaj na tjelesno i psihičko zdravlje. Bilo da ste “stari” vrtlar ili ćete se ove godine upustiti u avanturu vrtlarenja, saznajte koje dobrobiti možete očekivati.

1. Smanjuje stres i rješava vas napetosti

Odlazak u vrt nakon napornog radnog dana snižava razinu stresa i smanjuje osjećaj umora. Znanstvenici su tijekom istraživanja ispitanicima dali teške zadatke koji izazivaju stres te ih naknadno zamolili da 30 minuta vrtlare ili čitaju. Saznali su kako i jedna i druga aktivnost smanjuju stres, ali vrtlarenje je to učinilo puno efikasnije.

2. Smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i dijabetesa

Vrtlarenje vas ostavlja u formi i smanjuje razinu stresa, što znači kako može prevenirati bolesti srca, dijabetes i pretilost. Naravno, ako jedete to što ste uzgojili, dobrobiti će biti puno veće za vaše zdravlje.

Kako vas prava frizura može pomladiti za više od 10 godina? Imamo šest trikova

3. Čini vas sretnima

Puno je dokaza kako su problemi poput anksioznosti i depresije direktno povezani sa vremenom koje osoba provodi izvan kuće. Vrtl​arenje će otjerati svaku tugu, dati prostora za kreativnost te pružiti osjećaj ponosa kada ubirete plodove svoga rada.

4. Održava mozak zdravim

Rezultati studije objavljene u magazinuAlzheimer’s Disease” je potvrdila kako različite fizičke aktivnosti, a jedna od njih je vrtlarenje, smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti za 50 posto.

5. Lakše ćete zaspati

Fizička aktivnost umiruje, a rad na nečemu što volite najbolje opušta pa će kombinacija ovih faktora pomoći da mirno i čvrsto zaspite.

Ručak iz blendera, mentalni trening, planinarenje… 10 zdravih navika Anje Alavanje Romac

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo