Psiha

Psiha

5 svađa koje vode sretni parovi

Jesu li svađe nužno loše ili mogu biti pokazatelj brige i korisno sredstvo u rješavanju dubljih problema? Nakon “dobre” i konstruktivne rasprave trebali bismo se osjećati lakše i imati ideju kako riješiti problem koji ju je pokrenuo na prvom mjestu.

U narodu je poznata izreka tko se tuče taj se voli, a znate kako se za stare ljude kažu da su mudri. Ako razmislite sigurni smo da ne možete pronaći niti jedan sretan dugovječniji par u svojoj blizini koji se nikada nije posvađao. To jednostavno ne bi bilo prirodno. Ljudi su strastvena bića i vole biti u pravu. Uz to rasprave s razlogom su dokaz da niste ravnodušni, da želite riješiti stvari, a ne gurati ih pod tepih. Naravno, posljednje vrijedi ako je svađa konstruktivna i nije sama sebi svrhom. Ona ne bi smjela prerasti u praznu viku, a nikada ne bi smjela dovesti do fizičkog obračuna.

Razloga za porječkati se ima mnogo, no u pojedinima se svi možemo prepoznati. Teško da ćete si moći pogledati ravnodušno u oči i reći da nikada niste vodili jednu od sljedećih rasprava. Magazin Women’sHelth izdvojio je par najčešćih.

Tko drži koji kut kuće

Vrijeme patrijarhata i podijele poslova na muške i ženske ostavili smo daleko iza sebe. Osim ako su vam odnosi uređeni kristalno jasno kao kod Ala i Peggy Bundy iz Bračnih voda gdje je on izvor prihoda, a ona se „bavi“ kućnim poslovima i trošenjem njegova teško stečena novca zasigurno ste se barem jednom uhvatili u raspravi čiji je red za oprati suđe, usisati ili iznjeti smeće. Postoji jednostavno rješenje – napravite raspored i dogovorite penale za preskakanje zadataka.

Gdje odlazi novac

Ona voli odjeću, kozmetiku i nakit, on voli sport, aute i tehnologiju. Ona svako jutro kupi srećku, a on uplati listić u kladionici. Oboje su nervozni jer ne vide smisla u troškovima onog drugog, a sami bi s tim novcem bolje upravljali. Umjesto da razmišljaju što će drugi reći bolje raspodijeliti budžet i štediti za nešto u čemu će oboje uživati. Kompromis je ključ svega.

Način na koji se svađate

Svi znamo onaj trenutak usred svađe kada nam tlak skoči u visine jer druga osoba šuti i ništa ne govori ili se pak dere. Jasno, to ovisi o karakteru i dolazite li iz glase ili tihe kuće. Umjesto da skrećete s početne teme i tonete dublje u nesuvislo nerviranje razgovarajte o tome kada se oboje smireni. Ohladite glave i pokušajte ponovno jer ljutnja teško može donijeti suvislo rješenje.

Odnos sa širom obitelji

Nije svaka obitelj ista pa tako nisu isti niti odnosi među njenim članovima. Ako je vama dovoljno jednom tjedno podići telefonsku slušalicu i vidjeti što ima novo među članovima obitelji poštujte da vaš partner ima možda nešto drugačiju dinamiku odnosa sa svojima. Možda su oni tip koji se grli, a vama baš ne ide javnopokazivanje osjećaja ili jednostavno vole iznenaditi i svratiti nenajavljeni, a nema ništa bolje od kritike na prepad. Naravno,  i ovaj problem zahtjeva razgovor i postavljanje nekih granica.

Koliko seksa je dovoljno

Posljednja, ali ne i najmanje bitna stavka je fizička bliskost. Koliko god volimo reći kako nam to nije najbitnije jedno je sigurno – par bez ljubavnog kontakta je ranjiv par. Nije problem ako se zajedno nađu dva usklađena libida, no ukoliko se jedna strana osjeća neprivlačno i zanemarivano to može dovesti do većih problema. Ignoriranje neće izbrisati taj problem pa ga pokušajte izraziti na način koji je vama ugodan i iznaći riješenje na obostranu korist.

Zapamtite! Što god bili uzrok i tema svađe doista slušajte što vam druga strana ima za reći, razmislite prije nego odgovorite i stavite pronalazak riješenja na prvo mjesto. 

Ana K.

Foto: Shutterstock

Otkrili smo nepisana pravila bračnog uspjeha

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo