Psiha

Psiha

5 znakova da vaši roditelji više ne mogu živjeti samostalno

Foto: Shutterstock

I sama pomisao na to da roditelje preselite u ustanovu gdje će imati potrebnu njegu i skrb nije ugodna, a svima je jasno u tim situacijama kako oni ne žele napusti dom pun ljubavi i poznatih lica. U nekim slučajevima to je, nažalost, neophodno.

Ponekad se u procesu starenja stvari tako brzo mijenjaju da se obitelj ne može niti snaći te često propuštaju znakove koji signaliziraju da je osobi potrebna pomoć. Stručnjaci, poput Carle Sutter, direktorice jednog doma za starije i nemoćne, smatraju kako je važno obratiti pažnju na sitne promjene u ponašanju jer one znaju rezultirati nezgodnim situacijama.

Važno je što prije prepoznati signale koji otkrivaju kako je osobi potrebna stručna skrb, kako biste imali prilike trezveno dogovoriti sve detalje oko preseljenja u ustanovu koja će vam uvelike pomoći.

Evo nekoliko natuknica kako prepoznati da je stiglo vrijeme kada morate potražiti stručnu pomoć za svoje roditelje:

1. Masnice i ožiljci

Šanse su da vaša majka neće reći kako se spotaknula niz stepenice ako se plaši odlaska u dom ili vas ne želi uzrujati. Na vama je odigrati ulogu detektiva i otkriti jesu li masnice posljedica pada. Kod starijih ljudi se masnice se skoro uvijek javljaju nakon udarca čak i ako su jake građe, prenosi portal Prevention.com. Ukoliko primjećujete masnice i ogrebotine na roditeljima, razgovarajte s njima ili liječnikom kako biste znali poduzeti odgovarajuće korake.

2. Preskakanje lijekova

Uočili ste kako je kutijica s lijekovima vaše majke netaknuta i niste sigurni radi li se o zaboravu ili odluci da ih neće piti. Starijim osobama je često potreban netko kako bi brinuo da su lijekovi pravilno raspoređeni i uvijek se uzimaju na vrijeme. Problemi oko lijekova su najčešći razlog zašto starije osobe završe u domovima.

3. Poteškoće pri upravljanju automobilom

Ovo je jedna od stvari koje se vaši roditelji neće tako lako odreći – upravljanje automobilom. Automobil pruža određenu neovisnost te je o odricanju te prednosti jako teško razgovarati s odraslim ljudima. Možete primijetiti kako se majka ne pojavljuje na nekim zakazanim događajima, vozi ju prijateljica ili će čak sama priznati kako ima poteškoća… Ako mislite da od roditelja niste dobili potpunu istinu, pregledajte automobil u potrazi za oštećenjima.

4. Promjene izgleda

Mali detalji mogu biti neki od prvih signala da obiteljski život nije tako siguran kao što je nekad bio. Možete primijetiti kako je stariji član obitelji došao na proslavu unukova rođendana u prljavoj ili poderanoj odjeći, a vi znate da se to ne bi moglo dogoditi u prošlosti. Takvo se ponašanje može javiti godinama prije nastanaka bolesti poput demencije, ali je signal da nešto ne valja. Ostale promjene mogu biti vidljive u promjeni stila odjevanja, frizure ili gubitka kilograma. Ove promjene naravno ne moraju značiti svaki put da se radi o propadanju mozga ili nekom teškom stanju, ali posrijedi može biti depresija koja im stvara strah od vožnje automobila ili ulaska u dućan.

5. Abnormalna zaboravnost

Svima se događa da zaborave na sitnice i stručnjacima nije toliko zabrinjavajuća situacija kada netko izgubi ključeve od auta. Puno je ozbiljnije pak ako netko izgubi ključeve, pronađe ih i zaboravi čemu služe i kako se njima koristiti. Ako ste primijetili kako vaš roditelj zaboravlja ovakve stvari, možda je vrijeme da porazgovarate sa stručnjakom što dalje…

Kako si pomoći kod proširenih vena?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo