Psiha

Psiha

6 sati sna nije dovoljno, saznajte zašto!

San nam je važan kako bi bilo produktivni i fokusirani tijekom dana, a mnoga istraživanja pokazuju kako ni sami nismo svjesni koliko zapravo spavamo.

Često osobe smatraju da spavaju više nego što je to istina, a znanstvenici navode da ako spavate 6 sati ili manje, ste zapravo manje produktivniji nego ako ne spavate uopće. Još jedan od problema koji ovdje nastaje je to što pojedinci nisu svjesni svojeg umora i što se deklariraju kao fokusirani, dobro raspoloženi i produktivni.

Istraživanje objavljeno u magazinu Sleep uključivalo 48 odraslih osoba, a znanstvenici su im period spavanja ograničili na 4, 6 i 8 sati, dok je jedna grupa morala biti budna čak 3 dana za redom. Istraživanje je trajalo dva tjedna, a ispitanici su svaka dva sata, dok su bili budni, morali rješavati kognitivne testovi te su odgovarati na pitanja o svojem raspoloženju, umoru i drugim simptomima ograničenja sna.

Rezultati istraživanja:

  • oni koji spavaju 8 sati su prosječno imali najbolje riješene testove

  • oni čiji je san bio ograničen na četiri sata su svakom danom imali sve lošije rezulate

  • oni koji su spavali 6 sati su se prvih 10 dana dobro držali, a nakon toga su im rezultati testova bili lošiji od onih koji nisu spavali dva dana za redom

  • oni koji su spavali su u testovima iskazivali svoj stupanj umora, dok su osobe koje su spavale 6 sati, govorile kako nisu umorne

Što nam govore rezultati ovog istraživanja?

Ovi rezultati istraživanja pokazuje kako je moguće da i kada smo umorni, da sami demantiramo, vjerojatno nesvjesno, tu činjenicu. Osim toga, naglašava kako čak i neispavanost unutar dva tjedna pokazuje veliku promjenu u funkcioniranju našeg organizma, pogotovo kognitivnog aspekta.

Kako do pravilnog sna?

Ipak, pravilno i redovito se naspavati kako treba je nešto što ćemo lakše reći, nego napraviti, unatoč našem umoru. Razlog tome je i naš bioritam, odnosno način na koji se tijelo navikava na određeno vrijeme buđenja te se zbog toga, ako duže spavamo, osjećamo često lošije nego kada spavamo kraće.

Do pravilnog sna ćete doći ako:

  • idete krevet u slično vrijeme svako večer

  • izbjegavate gledanje u televizor, računalo ili mobitel barem 30 minuta prije spavanja

  • vježbate

  • minimalno konzumirate alkohol   

Znate li što je sindrom eksplodirajuće glave? Saznajte i što učiniti kako biste prestali hrkati!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo