Agresivno ponašanje, konzumiranje opijata... Ovo su moguće posljedice udaranja djeteta - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Agresivno ponašanje, konzumiranje opijata… Ovo su moguće posljedice udaranja djeteta

Shutterstock

Nekim je roditeljima kažnjavanje djeteta na ovaj način sasvim normalna stvar i da će tako djecu naučiti kako se ponašati u budućnosti.

Ipak, vodeći specijalisti za zdravlje djece kažu kako je taj stav potpuno netočan, a ne samo da nema efekta nego može ostaviti negativne posljedice na kasniji život. 
Američka akademija za pedijatriju je nedavno (u listopadu) izmijenio svoju politiku o fizičkom kažnjavanju djeteta te je objavljeno da negativne posljedice u odraslom životu mogu biti agresivno ponašanje, promjene u radu mozga, konzumiranje opijata i suicidalno ponašanje.

U izvješću stoji kako neće svako dijete koje je fizički kažnjavano u djetinjstvu imati iste posljedice: “Neka će djeca izrasti u sretne i zdrave osobe, pa ne “lupanje po guzi” ne mora imati na sve negativne posljedice.”” 

Mnoge su zemlje zabranile fizičko kažnjavanje djece, prva je bila Švedska, daleke 1966. godine. Stručnjaci napominju kako verbalno kažnjavanje i posramljivanje djeteta kako bi se ono naučilo disciplini, također može uzrokovati dugoročne posljedice. 

Predlažu da se malo dijete kazni oduzimanjem omiljene igračke, a kod starije roditelji mogu zabraniti gledanje TV-a ili igranje igrica. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo