Psiha

Psiha

Ako se lako posramite, idealan ste partner!

“Umjerena razina posramljenosti znak je vrline. Naši podaci pokazuju kako je ona dobra stvar, a ne nešto protiv čega bi se trebali boriti”, objasnio je Matthew Feinberg koji završava doktorat iz psihologije na Berkleyju.

Njegov je tim snimio 60 ispitanika dok su prepričavali neku situaciju u kojoj su bili posramljeni, primjerice kada su mislili da je debela prolaznica bila trudna. Zatim su ih ocijenili prema tome koliko su se posramljenima osjećali.

U drugom dijelu pokusa su odigrali igru kojom je procijenjena njihova mjera nesebičnosti. Ispitivači su ustanovili kako su osobe koje su bile najviše posramljene neugodnom situacijom bile najdarežljivije.

“Posramljenost je emocionalni potpis osobe kojoj možete povjeriti nešto vrijedno. Dio je društvenog ljepila koje njeguje povjerenje i suradnju u svakodnevici. Ovi rezultati mogu biti od pomoći osobama koje traže partnere na koje se mogu osloniti u poslu ili u ljubavi”, savjetovao je voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Personality and Social Psychology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo