Biste li mogli izdržati bez mobitela, tableta ili računala? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Biste li mogli izdržati bez mobitela, tableta ili računala?

Zanimljivo, ispitanici su osjetili najviše stresa ako nisu mogli koristiti svoj mobitel u subotu poslijepodne.

Zanimljivo, ispitanici su osjetili najviše stresa ako nisu mogli koristiti svoj mobitel u subotu poslijepodne.

Istraživanja su pokazala kako bismo trebali ograničiti upotrebu uređaja sa zaslonom prije počinka – televizije, mobitela i tableta jer njihova svjetlost povećava budnost i otežava spavanje. Na ovaj savjet mnogi nisu spremni, jer se ne žele odreći svoje omiljene igračke ili “poslovnog savjetnika”. Biste li mogli izdržati bez ovih uređaja – općenito?!

Najnovije globalno istraživanje pokazalo je kako čak 53 posto vlasnika gadgeta osjeća tjeskobu kada nisu u mogućnosti koristiti svoj omiljeni uređaj, a kada su prošli “tehnološki detoks”, to im je iskustvo bilo “jednako stresno kao posjet stomatologu ili vjenčanje”. Softverska tvrtka FrontRange anketirala je više od 800 korisnika pametnih telefona diljem svijeta kako bi analizirala sliku korištenja konzumentne elektronike i ovisnosti o njoj.

Čak 84 posto ispitanika smatra kako je ovisnost o tehnologiji pravi medicinski fenomen, a 71 posto poznaje nekog tko je ovisan o svojim gadgetima. Polovica ispitanika koristi mobitel najmanje svakog sata, a dvije trećine ispitanika ne bi ni mogle zamisliti samo jedan dan bez svog elektroničkog ljubimca.

“Nažalost, nezdrave veze s tehnologijom, u koju spadaju mobiteli, računala i igrice, mogu imati destruktivne posljedice: tjelesne i psihološke. Dugotrajno i neregulirano vrijeme provedeno na internetu ili igranje igrica može oštetiti živote. Dobrobiti tehnologija koje svakodnevno koristimo su jasno vidljive, međutim, u kratkom razdoblju svijet se drastično promijenio, a nama je na raspolaganju bilo malo vremena za prilagodbu”, objasnio je Richard Graham iz londonske Bolnice Capio Nightingale za mentalne bolesti.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo