Psiha

Psiha

Bolovi, mjehur, vrućina… Zašto se budite noću i kada obavezno posjetiti liječnika?

Je li normalno buditi se stalno tijekom noći?

Možda mislite da je kvalitetan san onaj san kada spustite glavu na jastuk i ne budite se do jutra. No ipak mnogi od nas se bude  i nekoliko puta tijekom noći jer su ciklusi sna kod svakog različiti. Većinu vremena nećete niti primijetiti te kratke trenutke, ali ako imate problema i ne možete opet zaspati nakon što se već probudili, sve može djelovati kao velika frustracija, a ponekad može biti i razlog za zabrinutost.

Što vas to svaki put razbudi?

Postoje uobičajeni razlozi zašto se tijekom noći budimo, a ono uključuju:

Vruće vam je. Idealna temperatura sobe u kojoj spavate bi trebala biti oko 15 stupnjeva. Ako se često noću znojite, možda i zbog menopauze, koristite prozračnu posteljinu, po mogućnosti više slojeva tako da možete jedan ukloniti ako vam bude vruće. Možete upaliti i ventilator.

Želite živjeti dulje? Potrebno je prihvatiti samo jednu genijalnu naviku!

Morate na toalet. Buđenje zbog toga što morate mokriti se naziva nikturija, a posljedica je prevelike konzumacije tekućine prije odlaska u krevet. Može biti i posljedica problema s mjehurom. Ipak prvo pokušajte preskočiti uzimanje tekućine prije spavanja, a ako to ne pomogne, obratite se liječniku.

Hrčete. Nije uvijek problem taj zvuk koji podsjeća na piljenje drva, ali ponekad može značiti da se radi o apneji u snu, stanju u kojem osoba iznova prestaje disati tijekom sna. Zbog apneje u snu se možete buditi, ali je i povezana s određenim zdravstvenim stanjima, poput visokog krvnog tlaka.

Pijete previše alkohola. Čaša ili dvije omiljenog vina često nam posluže kao sredstvo za opuštanje prije odlaska u krevet, ali alkohol se može poigrati s vašim snom.
Može ponekad pomoći da lakše utonete u san, ali češće će biti razlog zašto se budite tijekom noći ili se budite rano ujutro. Alkohol će smanjiti i trajanje REM faze. Uz to, često ćete morati i na toalet tijekom nići. Što više pijete, gore su posljedice na san. Najpametnije bi bilo ograničiti unos alkohola prije spavanja, a ako baš morate onda neka to bude jedna čaša sat vremena prije odlaska u krevet.

Pušač ste: Baš poput alkohola, nikotin je povezan s nesanicom i može ograničiti vrijeme koje provodite u REM fazi. Najbolje je da prestanete pušiti ili barem ne zapalite cigaretu nekoliko sati prije spavanja.

Anksiozni ste i depresivni: Anksioznost i depresija se mogu poigrati s kvalitetom sna, a loš san može samo pogoršati mentalne poteškoće. Ako upravo vas muče ovi problemi, najbolje se obratiti stručnjaku kako bi vam se pružila adekvatna pomoć.

Nešto vas boli: Otprilike  2/3 ljudi koji pate zbog kronične boli, poput one u leđima ili nekih posljedica ozbiljnih terapija, često se bore i s lošim snom. Ako zbog jake boli ne možete spavati, liječnik vam može pomoći lijekovima i dodatnim pretragama.

Kako izgubiti 4 kilograma u 6 dana? Izgleda da se može i to vrlo jednostavno

Spavali ste popodne: Kratak odmor prije 15 sati u većini se slučajeva neće poigrati s vašim snom, ali ako patite od nesanice, možda je pametnije držati se strogo plana odlaska u krevet i izbjegavati popodnevni odmor.

Muči vas gastritis. Refluks, glad, previše hrane, mogu biti razlozi zašto se budite tijekom noći. Posjetite liječnika ako se radi o gastroenterološkim problemima.

Pili ste kavu kasno navečer. Možda se ne mora posebno niti napominjati ali ispijanje napitaka s kofeinom nakon 18 sati može negativno utjecati na kvalitetu sna.

Ako se u krevetu vrtite i 20 minuta nakon što ste legli, stručnjaci savjetuju da ustanete i napustite sobu. Odite u drugu prostoriju i meditirajte ili čitajte knjigu. Vratite se kad osjetite da vam se jako spava.

Kada posjetiti liječnika?

Ako vam je teško voziti automobil, imate manje energije i teško vam se skoncentrirati na posao, ili imate problema s memorijom – posjetite liječnika koji će procijeniti radi li se o zdravstvenim problemima.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo