Psiha

Psiha

Brzi savjeti za ublažavanje blagdanskog stresa

Blagdansko vrijeme sa sobom donosi puno radosti i veselja. Ono nam pruža šansu da se iznova povežemo s prijateljima i obitelji. Međutim, ovo doba u godini može biti i vrlo stresno.

Sva ta briga oko kupovanja, poklanjanja i trošenja novca kojeg ionako nemamo čini blagdane hektičnima. A vi jednostavno nemate dovoljno vremena za obaviti sve zadatke…Razmislite o tipovima zbivanja koji potiču stres tijekom blagdana. Predlažemo da se koncentrirate na jednu ili dvije stvari koje možete odraditi, a koje će vam donijeti najviše radosti. Evo nekih ideja:

Pripremite se za blagdane

kImajte na umu limit za potrošnju
Nedostatak novca je jedan od najvećih uzroka stresa tijekom blagdana. Ove godine odredite budžet i nemojte potrošiti više no što ste planirali. Uredu je reći vašem djetetu da određene igračke koštaju previše. Nemojte kupovati igračke koje ćete morati otplaćivati ostatak godine.

Darujte nešto osobno
Ljubav i pažnju možete pokazati bilo kojim poklonom. Bitno je da ima svoje značenje i ono nešto osobno. On pritom ne mora koštati puno. Ili jednostavno koristite riječi umjesto poklona kako biste osobama dali do znanja koliko su vam važne. Okrenite nečiji telefonski broj ili napišite poruku i podijelite svoje osjećaje.

Organizirajte se
Načinite popis ili upotrijebite rokovnik kako biste što uspješnije pratili zacrtane događaje kojima morate prisustvovati.

Podijeliti zadatke
Ne morate sve odraditi sami. Podijelite popis zadataka s drugima. To će biti odličan način da provedete vrijeme s prijateljima i članovima obitelji. Usput možete zamotavati darove, kititi kuću ili stan i pripremati blagdanski objed.

Naučite reći ne
Nema ništa loše u tome što ste rekli “ne” manje važnim događajima ili zabavama. Na taj ćete način dobiti više vremena da kažete “da” događajima kojima želite prisustvovati.

kBudite realistični
Nastojte sami sebi ne nametati pritisak oko stvaranja savršenih blagdana. Umjesto toga se usmjerite na tradicionalne vrijednosti zbog kojih blagdani i jesu tako posebni. I zapamtite: samo zato što su blagdani, obiteljski problemi se ne rješavaju sami od sebe. Ako se ne osjećate ugodno u društvu određene rodbine, nema ništa loše u ograničavanju vremena koje ćete provesti s njima.

A što tijekom blagdana?

Teško da ćete tijekom blagdana moći izbjeći stresne situacije. Međutim, možete naučiti odreagirati na njih na zdrav način.

Odmorite se od grupnih aktivnosti
Obratite pažnju na vlastite potrebe i osjećaje. Provedite neko vrijeme sami sa sobom. Meditirajte, opuštajte se ili pođite u šetnju.

Pridržavajte se ustaljenog rasporeda spavanja, hranjenja i vježbanja
Ograničite unos alkohola. Briga o samom sebi pomoći će vam da se lakše nosite sa stresnim situacijama tijekom blagdana.

Potražite potrebnu pomoć
Blagdani u nekim slučajevima mogu izazvati depresiju. Oni mogu biti posebno teški ako ste nedavno prekinuli vezu ili imali smrtni slučaj u obitelji. Potražite pomoć prijatelja ili stručnjaka.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo